Плевнелиев: Трябва да се говори откровено за казуса КТБ и казуса "Белене"

Плевнелиев не знае какво ще работи в бъдеще, но знае какво ще прави.
Плевнелиев не знае какво ще работи в бъдеще, но знае какво ще прави. / БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев е взел сам решението си да не се кандидатира за втори мандат. Той няма проблем с премиера Бойко Борисов, но поиска от Георги Първанов да изрази ясна позиция за Големия шлем и проблемите в Украйна. Президентът отново декларира твърдата си позиция към Русия и обяви, че българите не са степен народ.

Взех сам своето решение да се откажа от втори мандат. Направих го навреме и излязох честно пред народа. Нека колкото може повече кандидати и народът да избере. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова телевизия.

Знаете времето между сполетялата ме трагедия и времето, когато заявих своето намерение през май. Дай Боже следващият президент да е още по-ефективен и полезен, каза той.

За своя мандат той коментира, че „аз я носих тази тежест и я нося с удоволствие. Бях посадил своите дървета построил своите къщи”. Плевнелиев обясни, че не се е чувствал притеснен от липсата на съпругата му на официални събития. „Огледайте се колко държавни глави около мен. Ако са идвали 7-8, сега ще са 30 – 35 – всички идват без своите съпруги. Искам да кажа, че България е добре представена със своя президент” каза той.

Кандидатите на ГЕРБ за президент са няколко на брой – самият аз бях сред кандидатите. Разбира се аз взех своето отговорно решение. Сега предстоят разговори с други кандидати, твърди Плевнелиев.

По отношение на изявленията му, че корупцията не е овладяна, той заяви, че всяка година участва в годишните доклади на ЦИД, институция с ясен поглед върху проблемите с корупцията. „Какво трябва да се направи – първо да не замитаме проблема. Докладът на ЦИД е категоричен – трябват действия. В този доклад се измерва корупцията повече от 20 години насам. В някои направления няма прогрес – например корупцията в държавната администрация стои на същото ниво. Там нещата трябва да променят. Това зависи не от електронно правителство, а от всеки министър, администратор", каза президентът.

„В енергетиката корупцията трябва да бъде разкрита от компетентните органи. Казусът Белене – сега ни осъдиха да платим 550 млн. евро., преди това бяха налети десетки милиони. А се оказа сега, че няма договори. Къде са отговорните, кой е отговорен, че е действано по този начин – да се налеят толкова милиарди без договор. Би ми се искало именно Георги Първанов да обясни за големия шлем, да обясни каква е позицията му по проблемите в Украйна. Крайно време е да излязат и да говорят, да обяснят”, каза Плевнелиев.

"Например казусът КТБ – 3.6 млрд. липсват – пак питам кои институции трябва да вземат отношение. Трябва да се тръгне по пътя на парите – това е апелът на държавния глава", каза Плевнелиев. Нека казусът е по-различен от Първа частна банка, заяви той.

Трябва да се говори откровено по тези проблеми – и в енергетиката , и в банковия сектор. И казусът КТБ, и Белене трябва да бъде обяснен на народа.

За отношението към Русия Плевнелиев заяви, че за него винаги е било ясно едно – за да решиш един проблем, трябва да го откриеш, да го посочиш. Какъв е проблемът с Русия – посочвам проблема и аз го правя. Аз не виждам бъдещето на България в казахските степи. Ние не сме степен народ. Не виждам бъдещето на България в спор между две големи сили. Нямам конфликт с Бойко Борисов по отношение на позицията за Русия. Много често сме били на различни позиции, нещо повече, аз и министър-председателят сме приятели. Действаме, независимо от различията, които имаме и действаме единно, увери Плевнелиев.

Той обяви, че не одобрява "Брекзита", защото е „предизвикан от националисти и популисти, които, според него са предатели. Националисти и популисти, които си играят с историята не са показали, че техен план е сработил. Затова пазете се от тези хора, коментира президентът. /БГНЕС