Полша вече е върнала два от ремонтираните двигатели за българските МиГ-29

В момента тече ремонтът на последните два двигателя на МиГ-29.
В момента тече ремонтът на последните два двигателя на МиГ-29. / БГНЕС

На 8 юли 2016 г. с полет на Военновъздушните сили, в авиобаза “Граф Игнатиево” са били доставени първите два ремонтирани двигателя за изтребителите МиГ-29. Това се посочва в писмен отговор на военния министър Николай Ненчев до депутат от опозицията, предаде репортер на БГНЕС.

На 15 юли в МО са получили информация и, че други два от двигателите вече са отремонтирани. “Понастоящем е започнал ремонта на последните два (5-ти и 6-ти) български двигатели, обект на Споразумението (между България и Полша за ремонт на двигателите на самолетите МиГ-29-бел.ред.), които следва да бъдат доставени на Република България до края на 2016 г.”, посочва Ненчев.

Военният министър припомня още, че на 29 декември 2015 г. на авиобаза “Граф Игнатиев” са били доставени два полски двигателя за изтребителите МиГ-29, които са за временно ползване, за период от 200 летателни часа или 2 години, което настъпи първо. Преди дни Николай Ненчев обяви, че руски самолети навлизат в българското въздушно пространство, за да намаляват летателния ресурс на самолетите, които авиацията ни използва за охрана на небето.

Ремонтът на шестте двигателя на руските МиГ-29, които са на въоръжение в българската армия в Полша стана възможно на база Споразумение между правителствата на Полша и България. Ремонтът струва малко над 6 млн. евро. Руският производител на изтребителите заплаши, че ще заведе дело срещу България заради ремонта на двигателите в Полша. /БГНЕС