Срещу получени 143 млн. лв. от Спортния тотализатор за 5 години, Министерство на спорта е отпуснало едва 119 000 лв. за спортна площадка на едно училище

Тотото превежда на спортното ведомство между 16% и 18% от брутните си приходи
Тотото превежда на спортното ведомство между 16% и 18% от брутните си приходи / БГНЕС

143 млн. лева са постъпленията в Министерството на младежта и спорта от Спортния тотализатор за последните пет години. Това става ясно от писмен отговор на спортния министър Красен Кралев до депутати, предаде репортер на БГНЕС.

Тотото превежда на спортното ведомство между 16% и 18% от брутните си приходи след приспадането на данъци, разходи и изплатени печалби.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев. / БГНЕС

Най-ниски постъпления от Тотото ММС е имало през 2011 г. – под 25 млн. лв. През 2013 г. и 2014 г. превежданите суми се увеличават, като за 2014 г. тя достига 31 млн. лв. През миналата година превежданите пари от Държавния тотализатор към Спортното ведомство отново падат под 30 млн. лв.

Законът за хазарта предвижда, министърът на спорта да определя средствата, с които част от приходите, освен за издръжка на спортните федерации, да се отделят и за финансиране на спортни мероприятия.

Оказва се, че само едно училище, това в община Неделино е било финансирано през изминалите пет години. За изграждане на спортна площадка през 2012 г. на СОУ “Св.Св. Кирил и Методий” са били преведени 119 000 лв.

В заключение Красен Кралев уточнява, че ММС не получава други средства по Закона за хазарта, освен постъпленията от Спортния тотализатор. /БГНЕС