Борисов: Години си играехте игрички, сега ние нямаме зор за Шенген

Премиерът съобщи още, че във вторник или сряда парламентът ще се събере във връзка с плащанията за двата реактора на АЕЦ „Белене“.
Премиерът съобщи още, че във вторник или сряда парламентът ще се събере във връзка с плащанията за двата реактора на АЕЦ „Белене“. / БГНЕС

Всички казват – България веднага в Шенген. Само че днес нашият интерес не е този. Ако искат да ни приемат, с радост ще приемем, естествено, но сега малко и ние ще им кажем – години наред си играехте с България малко игрички, сега ние зор нямаме за Шенген.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в русенското село Басарбово, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Борисов откри новия площад и разгледа новостроящата се църква в Басарбовския скален манастир, за която правителството отпусна средства.

Премиерът припомни, че страната ни полага необходимите усилия за опазване на границите и това се вижда от всички. Той обяви, че на 6 октомври Европейската гранична полиция ще започне да работи от България. „Именно заради най-доброто справяне от Гърция, Италия, България, Финландия, крайните държави, които са на ЕС, на 6 октомври на нашата граница с комисарите, може би и Доналд Туск след Щатите ще дойде задължително, европейската гранична полиция ще стартира от България“, заяви Борисов.

Премиерът съобщи още, че във вторник или сряда парламентът ще се събере във връзка с плащанията за двата реактора на АЕЦ „Белене“. „Дойде денят за плащане и пак, за мой ужас, по време на моето правителство. 1,2 млрд. живи пари платихме за американските централи. За двата реактора, които Женева ни осъдиха да платим, първоначално някъде около 800 млн. живи пари от бюджета ще извадим да дадем. И това се дължи на тези две правителства, които са подписали тези договори. И ако не бях спрял на Уестингхаус реактора в Козлодуй, откъде пари щеше да има най-бедната държава. Вместо да правим пътища, да даваме на пенсионери, на хора с увреждания, 2, 5 млрд. живи пари ще дадем за две абсолютно корупционни сделки“, коментира Борисов.

По отношение на ДПС и възможността те да издигнат свой кандидат за президент, премиерът и лидер на ГЕРБ бе лаконичен. „Толерирам всяка партия и я поздравявам, когато е издигнала свой кандидат и застава зад него. Може да се похвали с успех, може да се похвали и със загуба, да понесе поражение. Не приемам да се криеш зад независими кандидати, зад хора, които нямат нищо общо с партията ти. Не се меся в работите на другите партии, но поздравявам тези, които самостоятелно участват, носят си своята отговорност, и ако имат успех, всички ще се съобразим с него“, каза още Борисов. /БГНЕС