Правителството издига Кристалина Георгиева за нов кандидат за генсек на ООН

Правителството издига Кристалина Георгиева за нов кандидат за генсек на ООН.
Правителството издига Кристалина Георгиева за нов кандидат за генсек на ООН. / БГНЕС

Трябва да благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно, да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към г-жа Кристалина Георгиева. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в началото на днешното заседание на правителството, предаде репортер на БГНЕС.

БГНЕС припомня, че премиерът Бойко Борисов на 13 септември заяви, че ще се обмисли за смяната на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН, ако след 26 септември Ирина Бокова не е първа или втора. „Ако след 26-и Бокова не е първа или втора, тогава ще преценим всички заедно какво да направим“, заяви Борисов.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

Кристалина Георгиева пък, която беше в Ню Йорк по време на срещата на световните лидери на Генералната асамблея на ООН, отхвърли съобщенията, че други източноевропейски държави може да издигнат нейната кандидатура.

„Не търся подкрепата и не желая да бъда номинирана от друга държава, защото това е моята страна, аз я обичам“, заяви тогава Георгиева.

Днес пред министрите Митов мотивира проекта за решение с „проведените вече поредни индикативни гласувания в рамките на ООН, класиращи и даващи някаква представа за шансовете на отделните кандидати, които в момента се състезават за поста генерален секретар на ООН”. „Виждаме ясно каква е тенденцията. За съжаление досегашната ни номинация върви с негативна тенденция 3-та, 5-а, 6-а и след проведени разговори, консултации, става ясно, че българското правителство трябва да подходи отговoрно да даде шанс на кандидат, който по наша оценка след проведени разговори и консултации, има сериозни шансове да даде повече сила на източноевропейската група да имат своя генерален секретар на ООН. Ротационният принцип е изключително важен и ние държим на него. Ще търсим подкрепа от източноевропейската група колкото може по-голяма”, заявява външният министър.

„Положихме огромни усилия. Не само ние, президентската институция, външно министерство. Това е една изключително сложна процедура. Действително и г-жа Бокова положи много усилия. Аз дадох пример когато Румяна Желева като външен министър кандидатства за еврокомисар и още на първото негативно представяне я оттеглихме. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-и. Резултатът е с 1 място надолу и изпреварват вече доста страни включително и жени, тъй като в тези негласни договорки, които има там, е хубаво да е жена от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура", казва премиерът Бойко Борисов. Той добави: "пожелаваме успех и на г-жа Бокова и на г-жа Георгиева”. В заключение се обърна към министрите, за да ги предупреди "гответе се за тежки компроматни войни срещу нас". /БГНЕС