Бъчварова: 2 г. е достатъчен период бежанците да се интегрират и да си намерят работа

В рамките на 2 години е достатъчен период бежанците да могат да се интегрират и да си намерят работа.
В рамките на 2 години е достатъчен период бежанците да могат да се интегрират и да си намерят работа. / БГНЕС

В рамките на 2 години е достатъчен период бежанците да могат да се интегрират и да си намерят работа. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред медиите в НС след участието си в блиц-контрола, предаде репортер на БГНЕС.

Какво означава за вас промяна на етническия състав на нацията, обърна се след въпроса на БГНЕС с въпрос вътрешният министър.

Това е много лоша спекулация, подчерта тя, влизайки в диалог и с представители на други медии. Вие наясно ли сте Вашите родители откъде са дошли, запита тя. Това са естествени процеси на хора, които избират къде да живеят, каза Бъчварова. По цял свят е така. Нашите българи също избират да живеят някъде другаде и отиват в Канада, в Щатите, във Великобритания, в Испания- това етническо прочистване ли е на тия държави? Вие в какви категории мислите- аз не мога да разбера, коментира Бъчварова.

Общините сами трябва да определят кого биха могли да настанят- има общини, в които има обезлюдяване, има свободни жилища. По тяхна преценка могат да вземат семейства, а ние настояваме да бъдат основно семейства, да се заселят, подчерта министърът. Оттук нататък е ангажиментът на общините в обучението на децата, каза тя.

Това не е заселване, става въпрос за осигуряване на пребиваване, а тълкуванието, което БСП дава е, че ние ще правим центрове за постоянно настаняване на бежанци- това е съвсем друго.

На въпрос на БГНЕС това ли е смисълът на постановлението на МС от 12 август т.г., че става дума за дългосрочно заселване у нас на бежанците, министърът отговори: Точно за това е механизмът за релокация и презаселване, това е, което сме определили, както и квотите преди година и половина, които обсъждахме и приехме по една доста справедлива форма. И това е ангажимент на всяка една от европейските държави, посочи министърът. /БГНЕС