Радев: Ние играхме за доверието на всички български граждани

Румен Радев дойде на пресконференцията в НДК, придружен от съпругата си
Румен Радев дойде на пресконференцията в НДК, придружен от съпругата си / БГНЕС

Като президент ще се съобразявам с българските национали интереси и интересите на българските граждани. Това заяви новоизбраният президент Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

„Ние водихме една етична кампания. Ние бяхме близко до хората. Ние слушахме техните болки и техните надежди. Ние открито заявихме, че в своята дейност в президентската институция ще се съобразяваме с българските национални интереси и интересите на хората. Това беше залог за нашата подкрепа“, каза Радев.

„Ние играхме за доверието на всички български граждани и това е най-важният резултат“, категоричен е той.

На въпрос за липсата на политически опит Радев отговори: Вие най-добре ще прецените какви са плюсовете и минусите на това, че нямам политически опит. Но мога да заявя, че аз нямам лобистки и партийни зависимости. Имам управленски опит и качества на ръководител, но не искам сам да си давам оценка. Тази оценка са давали моите колеги.

Радев отбеляза, че всички лидери искат да се срещнат и с президента на САЩ, и с президента на Русия. „Искам през моя мандат да имам диалог с лидерите и на двете държави“, каза той и добави, че новият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви недвусмислено, че ще работи за диалог с Русия. „Това дава надежда за намаляване на противопоставянето в горещите точки. Дано това да се случи“, пожела Радев.

Искам да приветствам Росен Плевнелиев за държавническата позиция да ме покани на среща на "Дондуков" 2. "Ако той ме покани, ще говорим по всички въпроси", обеща Радев.

Относно служебния кабинет по-рано от 22 януари нямам отношение към този въпрос, по-точно нямам правомощия. Служебният кабинет, ако се стигне до такъв, трябва да бъде назначен от Росен Плевнелиев, уточни Радев.

Румен Радев благодари на всички симпатизанти и членове на ДПС, които гласуваха за нас. „Както искам да благодаря и на всички членове и симпатизанти от ГЕРБ, които гласуваха за нас. А те са повече, отколкото на ДПС“, добави той.

„Ще се водя от законите и от спазването на човешките права, ще водя диалог с всички партии и с българските граждани“, заяви Радев.

„По отношение на десните хора много ясно казах, че като президент няма да деля хората на сини и червени, на леви и десни, по тяхната етническа и религиозна принадлежност. Всички сме български граждани и трябва да работим за просперитета на България“, заяви новоизбраният президент на страната.

Радев ще иска да бъда информиран и да има консултации във връзка с назначаването на новия български еврокомисар. „Президентът е най-легитимно избраната фигура, няма да стоя като пасивен наблюдател, но няма да се превишавам и правата“, добави той.

Радев обеща да бъде активен президент във външнополитически план и че ще работи в това направление заедно с правителството. С правителството ще работим като в кабината на Еърбъс, където има място за пилот и помощник-пилот, описа той.

Последните действия на Борисов не са държавнически. Той не превъзмогна егото си. Заложи съдбата на държавата заради своето его, категоричен е Радев. /БГНЕС