Нинова: Одобрихме законопроект за смесена мажоритарно-пропорционална изборна система, ще правим и ТВ

На пленума не е обсъждано финансирането за поддръжката и реставрацията на паметника на Бузлуджа
На пленума не е обсъждано финансирането за поддръжката и реставрацията на паметника на Бузлуджа / БГНЕС

На заседанието на Националния съвет бе одобрен предложения от нас законопроект за Изборен кодекс - БСП сме изключително последователни в политиката си за смесена мажоритарно-пропорционална система.

Това заяви днес на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведеното заседание на Националния съвет на „Позитано” 20, предаде репортер на БГНЕС. Изчакахме политическия театър, който разиграха от ГЕРБ с внасяне на референдума , смятаме, че употребиха народната воля и гласуването с предизвестен резултат, продължи тя.

Нашият законопроект ще бъде внесен от парламентарната ни група другата седмица в НС, като заедно с това ще инициираме широк разговор по него, посочи Нинова.

Конкретно за законопроекта- не се променя броя на депутатите и те са 240, от които 120- избирани мажоритарно и 120- пропорционално, уточни тя. Два вида ще са бюлетините, една за пропорционалното гласуване и една- за мажоритарното. Гласуването ще бъде в един ден и за двете бюлетини, освен, ако човек не реши да упражни вота си само за мажоритарното, или само за пропорционалното. Един кандидат може да участва и в мажоритарната, и в пропорционалната листа, а ако бъде избран като мажоритарен кандидат- той е народен представител, а неговото място в пропорционалната листа чрез преподреждане се заема от следващия. Гласовете ще се изчисляват сумарно и общо в двете листи. Остава бариерата от 4% и за мажоритарното, и за пропорционалното гласуване. В случай на предсрочно прекратяване на правомощия на избран мажоритарно депутат, се прави повторен частичен, мажоритарен избор само за този регион, но не е възможно това да става 6 месеца преди края на мандата на НС.

На Националния съвет днес е взето решение да се стартира ТВ, която реално може да започне излъчване през есента т.г. Обещанието за партийна ТВ бе лансирано още в предизборната платформа на Корнелия Нинова във времето, в което тя се кандидатира за лидер на БСП.

Обсъдихме вариантите за паметника на Бузлуджа, който ни предложи МС, те са три , не искаме безвъзмездно прехвърляне, той като законът не го позволява - възможностите са за наем, търг и право на ползване за 10 г., отговори Нинова на въпрос на медия. Членовете на Националния съвет са предпочели третия вариант- право на ползване за 10 г. и ще продължат разговора по тази тема с представители на министерството на регионалното развитие,тъй като има много подробности за такъв договор. На пленума не е обсъждано финансирането за поддръжката и реставрацията на паметника на Бузлуджа, призна Нинова. /БГНЕС