Стефан Делае: Макрон търси нов импулс за Европа

Мисля, че една от основните роли на нашия нов президент Еманюел Макрон е да върне Франция в Европа, за да започне един цялостен диалог, който да съживи Европа.

Това заяви председателят на Управителния съвет Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делае пред репортер на БГНЕС.

Както знаете, двамата предшественици на Макрон полагаха усилия за приобщаването на страните от Източна и Централна Европа. Мисля, че при управлението на Макрон, става въпрос да се възстанови в известна степен подхода на Де Гол и Митеран, които бяха големи привърженици на обединена Европа. Благодарение на което партньорството с Германия, тоест между двете основни страни в Европа, вървеше ръка за ръка по онова време. Мисля, че президентът Макрон ще наблегне върху това, което ще придаде нов импулс на Европа, тъй като сме от едно семейство. Думата „възстановяване" е твърде амбициозна, по-скоро става въпрос за един нов диалог, нова динамика на Евросъюза. Ние сме част от едно семейство, но понякога сме склонни да забравяме това. Така че един от приоритетите на неговото президентство е точно това – да установи диалог с всеки, а всеки очевидно означава и със страните от Централна и Източна Европа.

Днес за ЕС има определени прерогативи, продължи Стефан Делае. Например една от големите теми за обсъждане с Еманюел Макрон е сигурността на ЕС. Видяхме за съжаление какво се случи преди няколко дни в Барселона. Никой не е защитен и всеки трябва да изиграе своята роля, трябва и да се действа като един екип. И определящ фактор за това е диалогът, а не Емануел Макрон да дойде и да каже на унгарците, "Вие направете това", на българите "Направете онова", "Вие румънците направете еди какво си“. Мисля, че установяването на диалог е пътят за установяване на нова динамика. Очевидно е, че има много конкретни теми, засягащи Източна Европа: защитата на Европа, ето тук сме в България, която е граница на ЕС, мигрантския наплив, който е реален проблем за всички икономики, управлението на европейските фондове също. Така че, нека да обсъждаме, резюмира събеседникът. /БГНЕС