Ангелкова: По данни на БНБ през 2016 г. приходите от международен туризъм са 6,4 млрд. лв.

Ангелкова: По данни на БНБ през 2016 г. приходите от международен туризъм са 6,4 млрд. лв.
Ангелкова: По данни на БНБ през 2016 г. приходите от международен туризъм са 6,4 млрд. лв. / БГНЕС

По данни на БНБ миналата година приходите само от международен туризъм, не говорим за вътрешен туризъм, са 6,4 млрд. лева. Данните показват, че това е 13% от БВП, приходите от туризъм плюс свързаните с него индустрии директно и индиректно. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред ресорната парламентарна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

Относно това откъде МТ черпи статистиката си, Ангелкова посочи, че Министерство на туризма работи с официални данни, които са изработени от официална институция, каквато е НСИ.

„Информацията, която ползва МТ, се основава на данни на НСИ, който работи с ясни правила и методики, базирани на регламента на ЕВРОСТАТ, како всяка страна-членка е длъжна да прави. Във връзка с некоректното тълкуване на данните от страна на определени представители на туристическия бранш, в момента излизаме с обща позиция с НСИ“, подчерта Ангелкова.

Пред членовете на комисията тя обясни още, че приоритетите, които МТ залага във връзка с председателството, са изцяло в синхрон с основните приоритети на председателството-консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

По отношение на първия приоритет приоритетите на МТ да са свързани с интегрирания и устойчив подход за Дунавския и Черноморския регион, имплементиране на стратегията на ЕС за Дунавския регион и ролята на България като координатор на работна група за сътрудничество в туризма.

„Предложили сме членството на България в Стратегията на Дунавския регион и Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество да бъде използвано максимално като стратегически процес за повишаване на конкурентоспособността и привлекателността на двата региона. Ще организираме три събития в тази връзка“, обясни ресорният министър.

През юни във Варна се предвижда да се обсъди туризмът и сътрудничеството на страните-членки на Организацията на Черноморското икономическо. В рамките на Дунавската стратегия се предвижда през май да се организира Международен форум - туризъм и енергетика.

През април в рамките на Дунавската стратегия се предвижда дебат, свързан с развитието на културно-историческия туризъм. „Залагаме и много на дигиталната трансформация на туристическия бизнес като фактор за устойчив икономически растеж“, посочи Ангелкова.

Предвижда се конференция на високо ниво през февруари 2018 г. на тема „Дигитална трансформация и туризъм“. МТ финализира и подготовката на нови рекламни материали, които ще бъдат предложени на всички делегати по време на председателството. Разработваме се и доразвива онлайн платформата си „Обичам България“, за да има пряка връзка със сайта на председателството. /БГНЕС