Илияна Йотова: Категорична подкрепа за Иван Николов от Босилеград

Илияна Йотова и Иван Николов от Босилеград.
Илияна Йотова и Иван Николов от Босилеград. / БГНЕС

„При всички положения аз вярвам на Иван Николов и на всички, които работят в Културно-информационния център в Босилеград, защото нееднократно са доказвали, че са истински патриоти и родолюбци. Още утре ще проуча въпроса“.

Това заяви пред БГНЕС вицепрезидентът Илияна Йотова във връзка с ареста на българските медици в Босилеград и съставянето на акт на председателя на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов.

Сърбия арестува за 5 часа 3 български лекари от Първа градска болница, отишли да проведат една хуманитарна акция – безплатни медицински прегледи на българското население в град Босилеград, Западните покрайнини. Първоначално бе съобщено, че задържаните са четирима, но председателят на КИЦ Иван Николов обясни, че става дума за трима лекари – офталмолог, интернист и ларинголог.

Медицинските прегледи са съгласувани и са въз основата на един писмен обмен между нашите лекари и Здравния дом в Босилеград, които са информирани за тяхното пристигане.

Нашите лекари са пристигнали в града около 11.00 часа местно време. В Културно-информационния център, където е трябвало да се извършат прегледите, тях са ги чакали около 50-60 души от местните села и град, които са имали нужда от преглед.

В същия момент, когато нашите лекари пристигат инспектор от медицинските власти от град Ниш влиза в КИЦ „Босилеград“. Той е бил съпровождан от около 20 полицаи, които задържат лекарите и ги държат в полицейското управление на Босилеград до около 17.00 часа. Те не са били разпитвани.

„Представителят на сръбските медицински власти установява, че нарушението на българските лекари е , че те не е трябвало да провеждат прегледите в КИЦ-а, защото не отговарял за тази цел, според сръбските закони. В тази връзка той не санкционира лекарите, а санкционира управителя и председателя на КИЦ, като най-вероятно актът за това нарушение ще стане ясен по-късно. Става дума за една много голяма глоба“, заяви за БГНЕС проф. Лозан Митев, председател на Гражданската инициатива „Западни покрайнини“.

Кореспондентът на БГНЕС от Белград припомня, че през последните дни в сръбския печат се проведе активна кампания срещу искането на българите от Димитровград, другия голям град с българско население в Западните покрайнини, за връщане на старото му име – Цариброд.

Днешният инцидент в Босилеград става на фона и на изгонването отпреди десетина дни на голям български инвеститор, който искаше да открие производствена мощност в града.

„Моето мнение е, че задържането на българските медици е акт, който е в пълно противоречие с официално декларираната българо-сръбска политика на сближение от двете правителства“, категоричен е проф. Митев.

От министерството на външните работи заявиха за БГНЕС, че са уведомени за инцидента с българските лекари. След енергична намеса на българския консул в Ниш Едвин Сугарев медиците са освободени. /БГНЕС