Лазар Младенов: Българи и македонци имат общо историческо, културно и езиково наследство

Македония като ябълка на раздора или пък като свързващо звено на Балканите, най-вече със земята-майка, продължава и до днес да е исторически обременена. Това заяви председателят на Българския културен клуб Скопие (БККС) Лазар Младенов в интервю пред специалния пратеник на БГНЕС в Струмица Юри Михалков.

Към пропилените години на новото време с нов обществен ред трябва да се добави активна и бърза игра, която ще позволи оцеляването на новата държава. Това може да бъде постигнато само чрез разтоварването на фалшивата история от македонските рамене в интерес на съдбовните национални интереси. Македонският интерес трябва да бъде македонската истина като движеща сила към македонското бъдеще. Няма успешен и отворен път към бъдещето с каравангелистката пропаганда (Германос Каравангелис e костурски митрополит, основен двигател на избиването и обезбългаряването на Западна Македония, който сам признава, че целта му е „да се смажат българите“, заради което се съюзява с турската администрация и армия – бел.ред.). Тя е наложена през последните десетилетия и е допълнена с доктрина, която повече от 100 години промива мозъците на хората. Съвременността ни дава възможност да отхвърлим тези разпространени и опасни тенденции, които в определен момент може да са полезни за трета страна. Те са забулени в едно спокойствие, наложено от инертната позиция на неизяснената македонска политика, която при това положение може да се превърне в единствения губещ. За да стане това, най-накрая трябва смело и още по-открито да изразим нашата българска национална идентичност, която да предизвиква респект, а не подигравка. Това по никакъв начин няма да засегне независимостта на македонската държава. Напротив!

Македония все още е под силното влияние на северната (сръбската – бел. ред.) пропаганда, продължи Лазар Младенов. Медиите, които са смятани за национални, до голяма степен разпространяват сръбска продукция. Лесно е да се види като включите телевизора. Веднага силно те облива една веселяшка атмосфера, добре планирана за прекарването на вечерта. Тя не ти дава шанс да умуваш за това, което те притеснява, нито пък да имаш възможността да осъзнаеш проблемите с някой интелектуалец. За вече изградените личности и за интелектуалците от висока класа електронните медии са забранена зона.

За тази епидемия просто трябва да намерите успешна ваксина. И това е свободният ум, който трябва да се реализира в обществото. Ние сме обхванати от телевизионни тролове, които служат на чужди интереси. Македония трябва да измине собствения си път на равноправна нация, без предразсъдъци и покорство към ретроградни стратегии, които биха я отдалечили от европейските ценности. Тя е гарантът на собственото си отстояване, убеден е събеседникът.

Българският културен клуб Скопие възприема Македония като многоетническа и най-вече демократична и гражданска държава, в която индивидът ще е този, който ще доминира и ще се бори за своето благоденствие чрез своите възможности, а не това да се определя чрез национална или партийна принадлежност. Време е ние, българите от Македония, да влезем в конституцията, но с ясно прецизиране, че и ние с нашите братя, определящи се като македонци, имаме общо историческо, културно и езиково наследство. Това не може да бъде неблагоприятно нито за едните, нито за другите, категоричен е Лазар Младенов.

Напротив, това може само да надгражда истината, която е още по-силно, ще отразява македонската действителност. Травмиращо е основният етнос (българският) да не присъства в основния закон на държавата, след като се знае, че исторически точно ние сме носителите на идеята за държавността на Македония. В началото на новото време и разпадането на старата държава само българският елемент в Македония имаше ясна визия за бъдещето. Това бе потвърдено чрез признаването от държавата-майка, с чиято помощ и днес сме независима държава. Това е факт, независимо дали се признава или не от някого, добави Лазар Младенов.

На въпроса за ролята на Демократичната партия за македонско национално единство с трудно произносимата абревиатура ДПМНЕ, събеседникът попита: „Какво е ДПМНЕ - светлинно шоу или синоним на разруха“. По-скоро второто. Напълно изопачена, безкрайно отдалечена от основата на името, което трябваше да краси, безобразно настроена срещу всичко, което е българско, тя потъпка репутацията на партия, която трябваше да е синоним на независимостта и свободата. В този смисъл ДПМНЕ загуби правото си да се нарича ВМРО. Исторически, организацията по националната линия, е българска и не може да бъде никаква друга. Всъщност това се потвърждава и от първото име на БМОРК, чийто устав е написана от Гоце Делчев и Гьорче Петров.

Ние ясно доказахме, с десетилетните си усилия за отстояване на македонските територии, с всички наши прояви, декларации, манифести и съобщения, че ДПМНЕ без БККС не е и не може да бъде ВМРО, подчерта Лазар Младенов.

Всички наши прояви, въпреки ужасния натиск, доказаха, че БККС безкомпромисно се ръководи от основните принципи на ВМРО, като уважава, първо българите и второ - целокупността на Македония. Не сме отстъпили нито милиметър от тези принципи, за разлика от сметкаджиите в ДПМНЕ, които само по сметка продават българофилски памфлети. И никога в името на общото дело. А само заради удари срещу БККС, за да се забави влакът, който върни по пътя към забранената истина, каза той.

Относно това дали ДПМНЕ трябва да оцелее като партия, Лазар Младенов напомни, че като вече изградена структура може да помогне в политическия живот в Македония, но само ако отхвърли външни влияния, които са повече от очевидни и разбира се, първата част от името, тоест ВМРО. Трябва ясно да се каже, че партия, която се обявява за македонско национално единство, не може да бъде ВМРО, за която вече споменах, че има български национален характер. Истината е, че тя не трябва да бъде подправена. С дребни играчки може да се стигне само дотам, че също дребни играчи да се опита да овладеят партията или да откраднат част от членската й маса, за да продължат манипулативната игра, водена от Белград, категоричен е председателят на БККС.

Напоследък много анализатори споменаха, че ДПМНЕ е творение на тайните служби на бившата ни държава. Те се надяват ръководството на партията да бе завзето от млади хора, посветени на удбашката идеология (УДБА са тайните служби на бивша Югославия – бел. ред.), според която верният път за Македония е слугуването на Сърбия. А през последното десетилетие това се внушава на Атина и Москва. В този контекст реформаторите във ВМРО-ДПМНЕ са най-подходящото крило, което ако покаже смелост, за да създаде истински историческа приемственост с историческата ВМРО, може успешно да извади партията от бездната на партийната криза. Младежите и откритият й реалистичен подход към проблемите и историческата истина са техният коз, смята Младенов.

На фона на новите тенденции в процесите на нормализиране на партийния и общополитически живот, би било национално предателство към Македония, но и към България, ако се позволи инфилтрирането на кадри, които имат прегрешения към днешните носители на българщината и то в момента, когато националният интерес на Македония изисква нейното по-бързо приобщаване към ЕС и НАТО, убеден е той.

БККС очаква среща с новата власт в Македония, по време на която ще изложи визията си за бъдещето на страната като общ дом на всички, които живеят в нея, включително и на българите. И макар като организация да сме ориентирани надясно, имайки предвид националните интереси на Македония, безкомпромисно ще подкрепяме настоящото правителство в намерението му за по-бързо приобщаване към ЕС и НАТО. Не можем да не отбележим, че ангажиментите и откритите искания на БККС се осъществяват едно след друго. Не ни липсва нищо. Напротив, имайки ясна цел, ние винаги сме я преследвали с високо вдигната глава. Влязохме и там, където не очаквахме. Издигахме високо българското знаме, макар да знаехме, че недоброжелатели ще се опитат да използват момента за критика, която след това ще се опитат да материализират. Тежък и трънлив беше пътят на българщината в Македония. БККС беше булдозерът, който го разчистваше. Неоспорим факт, подкрепен с многобройни изяви по време на 10-годишното ни съществуване, заяви Лазар Младенов. /БГНЕС