Лиляна Павлова: Българските потребители ядат храни с по-ниско качество и на по-висока цена

Лиляна Павлова: Българските потребители ядат храни с по-ниско качество и на по-висока цена
Лиляна Павлова: Българските потребители ядат храни с по-ниско качество и на по-висока цена / БГНЕС

Българските потребители ядат храни с по-ниско качество и на по-висока цена. Това каза министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова по време на Международния форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС, предаде репортер на БГНЕС.

Палова се обяви против тази практика и каза, че е крайно време тя да бъде прекратена. „Трябва да докажем, че в Европейския съюз всички сме равни и не може да има разделение на първа и втора категория, всички потребители сме равни. Равенството се изразява във всяко едно отношение“, заяви Павлова. Тя обясни, че по време на форума акцентът няма да е само върху храните, а и всички останали продукти. Министърът посочи, че освен храна с по-лошо качество, българите плащаме и по-скъпо за нея, базирайки се на изследване.

„43% от продуктите се продават на много по-висока цена. Тук говорим за завишение между 43 и 87% в сравнение с цените на стоките на пазара в Германия, Чехия. Всички трябва да се обединим, че това е дискриминация и е обидно“, коментира тя.

В България проучването показва, че това е един от проблемите с най-голяма заинтересованост и е поставен на първо място. И затова с него се занимават всички институции. Трябва да се сложи край на тази практика и директивата, която предлага европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете – Вера Йоурова ще сложи край на тази практика.

Лиляна Павлова каза, че фрапиращи разминавания има и в прясното мляко. „В българското мляко има наполовина фосфор, калий, калций. Питам се какво пият децата ни?“, каза още министърът. Тя подчерта, че в млечния шоколад, който се продава у нас не само има по-малко какао, а няма масло. Оказва се също, че най-фрапиращи са разликите в цените и на три продукта – вурстчета, които освен, че са по-скъпи с 50%, в тях се съдържа и по-малко месо. С 50% повече плащаме за плодов сок, а с 84% по-скъп е и чаят у нас. /БГНЕС