Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди исканото от „Булгаргаз” увеличение на газа.
Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди исканото от „Булгаргаз” увеличение на газа. / БГНЕС
КЕВР: Газът няма да поскъпне с над 8% от октомври, токът няма да се повишава

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди исканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на природния газ с близо 14% от 1 октомври, предаде репортер на БГНЕС. Заседанието проследи омбудсманът Мая Манолова.

Представителят на „Булгаргаз” Иван Иванов обяви, че няма възражения относно решението на държавния регулатор за новата цена на газа от другия месец. Компанията напомни, че е внесено предложение за промяна на начина на изчисление на цената на внасяното от Русия синьо гориво. Към момента комисията все още не е излязла с решение по предложението.

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че решението ще повлече след себе си цените на стоките и услугите. Изключително важно е КЕВР да обоснове какво довежда до поредното увеличение.

„Нека публично обоснове ценообразуващите фактори. Има някои елементи, които не могат да се проследят публично. В доклада на КЕВР има неясни и непълни обосновки като например кои са алтернативните горива и световните пазари“. Трябва всяко число и елемент подробно да се обяснява, дължите обяснение“, категоричен е омбудсманът.

От своя страна председателят на КЕВР отвърна, че ако екипът на Манолова имат съмнения по обсъжданите цени- да заповядат и с експертите на комисията ще обсъдят всеки детайл.

Председателят на комисията увери, че новата цена на газа за потребителите няма да е по-висока от 8 на сто. Иван Иванов обеща, че от октомври няма да поскъпва токът.

Новата цена на газа ще влезе в сила на 1 октомври. Точните разчети с колко ще поскъпне парното и топлата вода от новия отоплителен сезон ще бъдат обявени същия ден от енергийния регулатор. /БГНЕС