Милена Кирова представи нова книга за българската литература

Според доц. Кирова все още има много “скрити” за литературоведите гледни точки за българските автори и техните произведения.
Според доц. Кирова все още има много “скрити” за литературоведите гледни точки за българските автори и техните произведения. / БГНЕС

Тази книга е учебник, предназначен за студентска аудитория, тъй като преподавам от много години на студенти от “Българска филология”.

Това заяви пред БГНЕС доц. дфн Милена Кирова, която представи тази вечер новата си книга „Българска литература от Освобождението до Първата световна война“.

Моят опит показа, че те се лутат из интернет, докато намерят материали, които са им необходими, така че реших да обобщя опита, който се е натрупал в съвременния подход към българската литературна история и да го поднеса доколкото мога увлекателно и четивно за студентите, коментира тя.

В книгата всеки текст е нов, но в тях съм вградила труда на много изследователи, всеки от които е работил в своя частна област, обясни тя.

Учебникът се старае да представи най-доброто най-модерното от българското литературознание и същевременно да го подреди по начин, който да му придаде индивидуален облик.

Според доц. Кирова все още има много “скрити” за литературоведите гледни точки за българските автори и техните произведения. “Все още има много скрити неща, особено из архивите.

Непрекъснато се откриват нови и нови интересни неща”, разказа тя и продължи “нови могат да бъдат дори и фактите, колкото и да ни се струва вече преровена и употребена българската литература. Когато към тях прибавим и един модерен начин на разказване, надявам се, че се е получило нещо адекватно на съвременния манталитет”, допълни тя.

В тази книга няма да се срещне идентификацията с това, което се анализира, както и патетично отношение, а усет за граници, разделящи езика на анализиращия от езика на това, което се анализира. Тази дистанция на много места е обозначена с ирония. Това са въпросите, които разкъсват текста, коментира доц. д-р Морис Фадел - преподавател от Нов български университет.

Това не е книга, която се опитва да подрежда фактите. Тя търси разнообразието и многопластовостта, коментира още Фадел./БГНЕС