Маратон по четене: Словото на Пирандело се моделира върху устните на произнасящия го

Маратон по четене в София за годишнина на Пирандело
Маратон по четене в София за годишнина на Пирандело / БГНЕС

Доброволци четат разкази на италиански писател в горещата неделя в градинка "Кристал" на маратон по четене, предаде репортер на БГНЕС.

Маратон по четене, на който непрофесионалисти четат разкази от сборника "Новели за една година" по случай 150 години от рождението на Луиджи Пирандело, носител на Нобелова награда за литература през 1934 г. Както отбеляза Андреа Камилери, новелите на Пирандело трябва да се четат на висок глас, защото "словото на Пирандело се моделира непосредствено върху устните, които го произнасят".

„Много се надяваме минувачите да се запалят, дори тези, които не знаят езика, да чуят малко мелодията на самите текстове, а тези, които знаят - да послушат едни изключителни образци за новелистиката от началото на XX в.”, каза доц. Дария Карапеткова от СУ „Св. Климент Охридски“. Тя сочи, че Пирандело е много обичан и популярен автор както със своите литературни произведения, така и с пиесите си.

„Едно от нещата, с които особено драматургията на Пирандело се характеризира е, че нищо не е единствено такова, какъвто човек си мисли, че е и че всяка истина може да бъде разгледана през погледа на всеки един от нас и да получи съвсем друга интерпретация и трактовка. Този тип релативизъм е едно от най-оригиналните неща в неговата творческа мисъл и предполага много гледни точки и много различни интерпретации на всеки един факт от нашето ежедневие, от нашата биография, от живота. Това мисля е, едно от най-голите предизвикателства при прочита на Пирандело като цяло”, каза доц. Карапеткова.

Маратонът по четене е едно от събитията, които отбелязват 150-годишнината от рождението на писателя. Следващото събитие е представяне на броя на Литературен вестник, посветен на Пирандело и се казва: Сяра, джаз и Пирандело. Представянето му ще бъде във вторник, 4 юли, в клуба на Столичната библиотека. /БГНЕС