Изборите вдигнаха акциите на канадските производители на канабис

Младият бъдещ премиер на Канада обеща легализиране на канабиса
Младият бъдещ премиер на Канада обеща легализиране на канабиса / БГНЕС

Победата на либералите на изборите за парламент в Канада предизвикаха скок на акциите на компаниите, които произвеждат медицински канабис.

Причината за това е, че вече сигурният бъдещ премиер Жюстин Трюдо бе обещал преди изборите да узакони по-свободната употребата на този мек наркотик, пише АФП.

Акциите на канадските компании, специализирани в производството и продажбата на марихуана, се покачиха с 5% - 10% на фондовата борса в Торонто. Компанията Canopy Growth например поскъпна с 11% до 2,43 долара за акция. Акция на Aphria Inc. се покачи с 5,3% до 1 долар, а Mettrum Health Corp. спечели 6% до 1,95 долара.

Инвеститорите изглежда виждат в тези компании първите, които ще се възползват от пълната легализация на употребата на канабис в Канада.

След като призна, че е пушил канабис няколко пъти в живота си, по време на кампанията Трюдо посочи, че едно от първите неща, което либералното правителство ще направи, ще бъде да се либерализира това производство като се опира на модела, разработен от американския щат Колорадо - пионер в областта. /БГНЕС