В село Солник пазят традициите на Петльовден

Кулминацията на празника е ритуалното отрязване на главата на петел, с чийто кръв се напръсква портата на дома.
Кулминацията на празника е ритуалното отрязване на главата на петел, с чийто кръв се напръсква портата на дома. / БГНЕС

На Петльовден село Солник вдига истински празник пред читалището, за да отбележи днешния празник, предава кореспондентът на БГНЕС.

Село Солник, както и съседните Голица, Бърдарево и Кривини в община Долни чифлик, е едно от малкото населени места у нас, в които жителите стриктно спазват традицията на 2 февруари.

На Петльовден село Солник вдига истински празник
На Петльовден село Солник вдига истински празник / БГНЕС

Според традицията на Петльовден, още в ранни зори жените стават и започват приготовления. Кулминацията на празника е ритуалното отрязване на главата на петел, с чийто кръв се напръсква портата на дома. Това е останало от Османско робство, когато с цел да спасят мъжките си рожби от жестокия кръвен данък, жените са напръсквали с петльова кръв дома, така че еничарите да си мислят, че от там са минали техни събратя.

Празникът няма как да мине без емблематичната за селата в общината – 79-годишната баба Радка, носителка на редица фолклорни награди от събора в Копривщица, която и днес пя песни на площада.

Баба Радка.
Баба Радка. / БГНЕС

Всички знаем, България е била потурчена, България е била под робство и хората знаят, че е имало еничарство, че е имало вземане на мъжките рожби, каза пред БГНЕС баба Радка.

Жената обясни за традицията на днешния празник и за обичаите на село Солник. В селото са били само 7 къщи – правили са и Бабинден, правили са и Петльовден. Това знам от моята баба, това разказвам на моите деца, на моите внуци и на правнуците, каза още баба Радка.

БГНЕС припомня, че през 2000 година в село Голица именно за Петльовден беше открита 80-сантиметрова скулптура на петел. Монументът, чийто постамент е от камъни, донесени от близката река, и е висок 1,5 метра, е символ на мъжките рожби. /БГНЕС