2019 година започва с премиерата на комичната опера „Дон Паскуале”, обяви акад. Карталов
2019 година започва с премиерата на комичната опера „Дон Паскуале”, обяви акад. Карталов / БГНЕС
Режисьорът Светослав Донев: Любовта, а не сатирата побеждава в „Дон Паскуале”

2019 година започва с премиерата на комичната опера „Дон Паскуале” на композитора Гаетано Доницети, с която се отбелязва и 85-ят рожден ден на режисьора й проф. Светозар Донев.

Това обяви на представянето на произведението директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерните спектакли са на 12 януари от 19 ч. и на 13 януари от 16 ч.

„Разбрахме се с режисьора да пуснем екип от съвсем млади артисти. Също така даваме възможност на един млад диригент Жорж Димитров, който направи премиерата на "Янините девет братя" в "Болшой театър". С това той много израсна и вече получава своите нови самостоятелни задачи. Един дебют, след „Мамма миа” и на Нела Стоянова в ролята на сценограф”, разясни акад. Карталов.

Режисьорът Светозар Донев заяви, че преди доста години е поставял операта в Билбао и Памплона като тогава е акцентирал върху сатирата. Сега обаче тя завършва с хепи енд, в който възтържествува любовта, а младите получават прошката на богаташа дон Паскуале.

„Тогава моята основна идея за постановката беше да осмея Дон Паскуале. Този възрастен, закостенял богаташ, който смята, че може да се ожени за едно младо момиче просто от егоизъм и да развали любовта на двама млади хора. Всичките ми усилия бяха насочени в тази сатира на Дон Паскуале. Сега след толкова години промених възгледа си за операта и смятам, че любовта трябва да победи”, каза проф. Донев и добави, че сега повече вярва в любовта отколкото когато е бил млад и подчерта, че Доницети е написал сам либретото на операта, а музиката създава само за 8 дни.

За да усети публиката чувствата и емоциите, вълнуващи стария ерген Дон Паскуале, който търси щастието си в брака с по-млада от него жена, ще помогне специалното участие на артистите от Корея - Джеонгхйеок (Карло) Сео и Сеонкйонг (Ева) Джонг - ученици от майсторския клас на примата Райна Кабаиванска.

„Заедно с художничката Нела Стоянова решихме да направим едно гигантско сърце на сцената. Върху него се играе. Всички мизансцени имат символичен характер. Моята концепция е за любовта и за борбата за любовта. Във всяка картина това сърце се променя. То веднъж се отваря повече когато Норина мечтае, четейки един роман за бъдещата си любов. Сърцето съвсем се отваря когато Дон Паскуале пък иска да се ожени за Норина и то съвсем пък става на парчета когато се ожени и тя му удря един шамар. Тези парчета от сърцето в другите картини пак се събират, за да завършат победоносно като началото, сърцето пак е цяло, младите се събират”, обясни проф. Донев.

Акад. Карталов обясни, че с тази опера ще бъде отбелязана и 10-та година на фестивала „Опера в парка” затова представленията в зала до лятото са ограничени. Тя ще бъде поставена и на фестивала „Опера на върховете – Белоградчишки скали”.

Директорът обяви още, че през следващия месец ще се състои премиерата на операта „Трубадур” на Джузепе Верди, през март за първи път на сцена зрителите ще могат да видят балета „Легенда за езерото”, с който ще бъде отбелязана 120 годишнината от рождението на композитора Панчо Владигеров, а през април е премиерата на операта „Дон Жуан” на Волфганг Амадеус Моцарт./БГНЕС