„Нострадамус“ разтърси премиерно операта в Русе

Както се очакваше, огромният интерес към „Нострадамус“ препълни залата на операта.
Както се очакваше, огромният интерес към „Нострадамус“ препълни залата на операта. / БГНЕС

Световната премиера на рок операта „Нострадамус“ разтърси и буквално, и преносно Русенска опера. Спектакълът, родил се от една мечта на големия китарист Николо Коцев, се превърна в събитие, за което ще се говори дълго, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Както се очакваше, огромният интерес към „Нострадамус“ препълни залата на операта. Тя се оказа тясна да побере публиката , сред която имаше много чуждестранни гости. Атмосферата в залата беше изключителна, а когато зазвуча и музиката на Николо Коцев, градус на емоцията се покачи неимоверно.

Заедно със солистите - рокизпълнители от България, Турция и Швеция, на сцената бяха балетът и хорът на Русенска опера. След всяко парче те бяха аплодирани бурно от публиката. Мащабната постановка, която пренесе зрителите в епохата на Средновековието и живота на пророка Нострадамус, бе съчетана с впечатляваща мултимедия.

Тази вечер е втората премиера на „Нострадамус“, билети вече няма.
Тази вечер е втората премиера на „Нострадамус“, билети вече няма. / БГНЕС

Диригентът Найден Тодоров имаше нелеката задача да дирижира едновременно класическия оркестър в оркестрината и рок група „Кикимора“ заедно с гост-музиканти на сцената. Самата музика на „Нострадамус“, написана от Николо Коцев като симбиоза между рок и класика, бе тази, която освободи всички да дадат най-доброто и да превърнат премиерата в събитие.

Заедно със солистите - рокизпълнители от България, Турция и Швеция, на сцената бяха балетът и хорът на Русенска опера.
Заедно със солистите - рокизпълнители от България, Турция и Швеция, на сцената бяха балетът и хорът на Русенска опера. / БГНЕС

Солистите-рокаджии, които никога преди не са участвали в сценично представление, направиха уникална премиера. Солистът на група „Кикимора“ Александър Атанасов като Нострадамус, Амалия Ненова от групата „Дърти Пърчис“ като кралица Катерина Медичи и съпругата на пророка Ан Гемел, Мехмет Кая от Турция като крал Анри II, певците от Швеция бяха аплодирани бурно от зрителите. За изключителната работа по световната премиера горещи аплаузи имаше и за режисьора Орлин Дяков, сценографа Иван Иванов - Йоаний, дизайнера на костюмите Николай Бузов.

Тази вечер е втората премиера на „Нострадамус“, билети вече няма. /БГНЕС