Кабаиванска: „Норма” не е за млади дебютанти, но ние сме смели и го направихме

Кабаиванска: „Норма” не е за млади дебютанти, но ние сме смели и го направихме
Кабаиванска: „Норма” не е за млади дебютанти, но ние сме смели и го направихме / БГНЕС

„Норма” не е за млади дебютанти, но ние сме смели и го направихме- ще представим спектакъла на 13, 14 и 15 октомври пред българската публика.

Това заяви днес на брифинг оперната легенда Райна Кабаиванска по повод предстоящото представяне на българска сцена на „Норма”от Белини пред октомври, под режисурата на Уго де Ана и учиници от нейните майсторски класове, предаде репортер на БГНЕС.

Проектът е съвместен с Нов български университет и Софийската опера и балет.

Този майсторски клас в годините, почти две десетилетия, се превърна в школа, заяви Георги Текев, изпълнителен директор на Нов български университет. Той благодари на оперната прима затова, че се е съгласила да се реализира този проект.”Кабаиванска продължава да търси таланти и да ги представя на международната сцена- 150 участници вече са се обучавали в България и Италия в тези майсторски класове, а 80 души са стипендианти на Райна Кабаиванска от университета. Тя е в основата и на фонда, с нейни лични средства, за да се обучават възпитаниците й в подходяща среда”, посочи Текев.

„Никой не ме е молил да правя майсторски клас, аз просто го приех с възторг. Защото беше дошла демокрацията и исках да направя нещо за моята страна. А в лицето на Нов български университет видях надежден партньор. Нещата стават само, ако в организацията има любов, а не сметки и бюрокрация”,посочи Кабаиванска.

Тя разказа за предизвикателствата и творческата възбуда, която изпитва към талантливите си ученици, които никога не са я разочаровали.

Тази година в майсторския клас са се явили кандидати от 25 държави, разказа Кабаиванска. Без да искаме се получи световен майсторски клас- при нас са Рейналдо, чудесен тенор от Венецуела, Ева от Корея, брат и сестра от Сърбия, една гъркиня,японка,италианци и българи, добави тя.

Тази година Фонд „Райна Кабаиванска” към Нов български университет ще присъди стипендии, с помощта на които най-добрите участници в Майсторския клас ще продължат обучението си в България и Италия при оперната прима.

Александрина Михайлова е на 19 г.,от Шумен и вече е една от любимките на Кабаиванска. Миналата година през септември се е явила на конкурс за майсторския клас и е била приета. За година време е научила и италиански език и е готова да се отдаде на това възвишено изкуство. От дете слуша ариите на Павароти и други велики изпълнители, свири ни пиано и преди 5 г. окончателно се е насочила към новото поприще.

„Райна Кабаиванска е невероятен човек- не само като професионалист, но и като човек”, признава Александрина за своята учителка в пеенето. Обяснява, показва, от душа й идва, добави тя. /БГНЕС