Аплодират на крака българската Тоска Соня Йончева в Метрополитън опера

Българското сопрано Соня Йончева получи бурни овации в Метрополитън опера за представянето си в "Тоска"
Българското сопрано Соня Йончева получи бурни овации в Метрополитън опера за представянето си в "Тоска" / БГНЕС

След като преживя безпрецедентни катаклизми с актьорския състав новата постановка на Метрополитън опера в Ню Йорк получава бурни овации от станала на крака публика за разкошното даване на нов живот на „Тоска” – приказката на Пучини за любов, политика, власт и измама.

Премиерата беше в новогодишната нощ, а в събота спектакълът ще бъде вече в целия свят благодарение на прожекциите в киносалони като част от инициативата на Мет "Live in HD".

Сред публиката преди спектакъл се чува необичайно жужене, защото новата продукция представя в главните роли две звезди, които досега не са били на тази сцена – българското сопрано Соня Йончева и италианския тенор Виторио Григоло.

Йончева каза, че не е имала търпение да сложи свой отпечатък в главната роля, защото често я представят като оперна дива, която е надменна и темпераментна.

„Винаги съм смятала, че Тоска е различен човек. Тя не е арогантна дива, не е нарцистична”, каза Йончева за АФП.

„Всъщност вярвам, че тя е точно обратното. Тя е човек, който наистина обича и ревнува, защото чувства тази страст към Марио”.

Нейният подход към спиращата дъха ария "Vissi d'arte", понякога изпълнявана на колене, не е превзет.

„За мен, това е момент на размисъл”, казва Йончева. „В този напълно интимен момент Тоска пее за себе си и за Бога без да преувеличава нищо”.

Станалата на крака публика показва, че изчистеният подход на Йончева намира отзвук у зрителите, които може да виждат не само закачливия флирт на Тоска с любовника й Марио Каварадоси, а и паралели с днешното движение "Me Too" на жертви на сексуално насилие, тъй като героинята се бори и успява да убие злодея Скарпиа, който й е посегнал.

„Това е една от ролите, при които изпълнителят следва героя, но трябва същевременно да представи и себе си и по този начин Тоска става една съвременна Тоска”, каза диригентът Еманюел Вийом.

„Йончева е по-съвременна певица и по-съвременна дива”, изтъква Вийом. /АФП