Родителите се надяват поне едното дете да оцелее.
Родителите се надяват поне едното дете да оцелее. / БГНЕС
Турски лекари в Анталия се борят за живота на недоносени сиамски близнаци

Лекарите от университетската болница „Акдениз“ в турския курортен град Анталия се борят за живота на двойка недоносени сиамски близнаци, свързани в главата, предаде Анадолската агенция.

На 22 юни 32-годишната Фатма Евренсел е родила в петия месец от бременността с цезарово сечение тежащите едва четири килограма сиамски близнаци.

Основният проблем пред лекарския екип, който продължава борбата за живота на новородените, е, че въпреки наличието на отделни мозъци, близнаците имат общи кръвоносни съдове.

Специалистите от болницата в Анталия споделят, че бебетата трудно биха оцелели ако не се извърши операция по разделянето им. Все още обаче не е насрочена точна дата за деликатната процедура.

Бащата Юмер Евренсел се очаква скорошно развитие и се надява „поне едното да оживее“. Той твърди, че лекарите са предложили и варианта аборт, който обаче е бил немислим за семейството.

БГНЕС припомня, че през август 2016 година в Сливен се родиха сиамски близнаци, свързани в таза. На специален брифинг в „Пирогов“ лекари обявиха заключението на 17 медицински специалисти, че операцията по разделянето им е невъзможна, а Фондът за лечение на деца на два пъти отказа да финансира подобна процедура в чужбина. Само след месец сливенските сиамски близнаци ще навършат две години. /БГНЕС