Доц. Димитър Тонев: Догодина започваме производство на изотопи

С новата апаратура всички пациенти с онкологични заболявания ще могат да получават медикаментите, които са нужни.
С новата апаратура всички пациенти с онкологични заболявания ще могат да получават медикаментите, които са нужни. / БГНЕС

Догодина започва производство на изотопи, които диагностицират и лекуват онкозаболявания. Това каза директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН доц. д-р Димитър Тонев, предаде репортер на БГНЕС.

Днес в института на БАН беше приета апаратурата за изграждането на най-големия ускорител (циклотрон) на Балканския полуостров. Апаратурата ще помогне за диагностицирането и лечението на близо 20 000 души с онкологични заболявания.

"Този циклотрон е с по-висока енергия на ускоряване на частиците. Такъв ускорител на Балканите няма. Токът е 400 микроампера, който дава възможност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, да произвежда богата гама от изотопи", обясни доц. Димитър Тонев.

С новата апаратура всички пациенти с онкологични заболявания ще могат да получават медикаментите, които са нужни. До момента само 3 – 4 хиляди души получаваха възможност, а другите – решаваха сами съдбата си. Това ще се промени, заяви доц. Тонев. /БГНЕС