Формата на мъжкото достойнство е свързана с риск от рак

Тук като нищо може да вирее болестта на Пейрони.
Тук като нищо може да вирее болестта на Пейрони. / БГНЕС

Формата на половия член е пряко свързана с вероятността от появата на рак, твърдят учени от Хюстън, САЩ.

Тяхно изследване установило, че мъжете с крив полов член може по-често да се разболеят от различни видове рак в сравнените с еднополовите им събратя без изкривявания на „мъжкото достойнство“.

В случая става дума за отклонение, известно като болестта на Пейрони. Въпросът е напълно научен и е доста по-сериозен от вицоватите интерпретации по темата за мъжките атрибути. Не са редки случаите, когато деформацията се появява при мъжете над 40-годишна възраст. При нея има ръбец на тъкан, който се формира вътре в този орган и така го принуждава да се изкривява.

При повечето мъже подобна деформация не им пречи да се занимава със секс, но за някои половият контакт става затруднителен или направо болезнен. Специална терапия срещу това заболяване няма.

Но пък има специален ген, който стои зад едновременно отключване както на това отклонение, така и на различни видове рак. Учените изследвали над 48 000 мъже със заболяването на Пейрони и милион мъже с еректилни отклонения. И мъжете с изкривен полов член са били по-често изложени на риск от карценоми. С над 40% се вдигал рискът от рак на чревния такт, поти с 20% рискът от рак на кожата и с 39% рак на тестисите. /БГНЕС