3.54% от българското население страда от глаукома

3.54% от българското население страда от глаукома
3.54% от българското население страда от глаукома / БГНЕС

Десетки пациенти се прегледаха при очните специалисти от ВМА в рамките на тридневната кампания за безплатни профилактични прегледи, организирана във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата.

Според данните, актуализирани в началото на месец март 2018 година, 3.54% от българското население или 248 354 души имат глаукома, съобщиха от ВМА.

Информацията представи началникът на Катедра "Очни болести, ушни, носни и гърлени болести и орална хирургия" професор Лъчезар Войнов по време на лекция пред пациенти, организирана съвместно с пациентска организация "Глаукома"

В световен мащаб – към 2013 година 64,3 милиона души са били засегнати от болестта. Очакванията са през 2020 година техният брой да достигне 76 милиона, а през 2040 година – до 111,8 милиона.

Преобладаването на първичната откритоъгълна глаукома е най-високо в Африка, а разпространението на първичната закритоъгълна глаукома – в Азия.

И още статистика – при мъжете вероятността от развитие на първична откритоъгълна глаукома в сравнение с жените е по-голяма. Подобна е тенденцията по отношение на хората, живеещи в градските райони в сравнение с хората в селските райони.

По време на лекцията професор Войнов, който е и национален консултант по очни болести, представи какви са рисковите фактори, начините за изследване и лечение.

Той припомни старата максима „Глаукомата каквото вземе, не връща” и подчерта, че единственият доказан метод за ранно диагностициране на заболяването са профилактичните прегледи. /БГНЕС