Световен ден без тютюнев дим

Световният ден без тютюнопушене се отбелязва ежегодно на 31 май
Световният ден без тютюнопушене се отбелязва ежегодно на 31 май / БГНЕС

Световният ден без тютюнопушене, който се отбелязва ежегодно на 31 май, тази година е посветен на болестите на сърцето и начините за тяхното предотвратяване. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на Световната здравна организация.

„В световния ден без тютюнев дим през 2018 г. вниманието ще бъде фокусирано върху въздействието, което тютюнът оказва върху здравето на сърцето и съдовете. Тютюнопушенето се явява един от най-важните фактори за развитие на исхемична болест на сърцето, инсулт и болести на периферните съдове“, се казва още в съобщението на СЗО. Информационните кампании на организацията и нейните партньори на този ден ще бъдат насочени към повишаване на осведомеността за връзката между тютюна и болестите на сърцето, инфаркти, инсулти и други сърдечно-съдови заболявания.

Ще се наблегне на това как да защитим сърцето си, как да предотвратим болестите на сърцето и да понижим р иска от съдови заболявания, които по цял свят са на първо място като причини за смъртността на хората. /ТАСС