От този уикенд ски зона Пампорово работи на пълни обороти

Изпълнителният директор на АД Пампорово Мариян Беляков.
Изпълнителният директор на АД Пампорово Мариян Беляков. / БГНЕС

"В момента сме на прага първият реално силен уикенд, който предстои, да бъдем с почти 100 процента отворена ски зона. За следващата събота може би само една писта няма да работи", обяви изпълнителният директор на АД Пампорово Мариян Беляков на пресконференция днес, предаде репортер на БГНЕС.

Беляков разкри, че в началото на декември изключително силен дъжд е нанесъл тежки щети по пистите, както и финансови загуби за стотици хиляди левове, но ски зоната вече е възстановена и ще работи на пълни обороти от този уикенд. "На 2 декември, когато имахме шест подготвени ски писти, което не е било никога в историята, дойде най-големият дъжд, който аз съм виждал в Пампорово за последните 8-9 години и буквално за десет часа изми абсолютно всичко, африкански дъжд с топли температури. В момента сме на прага първият реално силен уикенд, който предстои, да бъдем с почти 100 процента отворена ски зона. Разполагаме с близо 300 оръдия, които вече са разположени с изключително сериозна плътност по зоната, работят на максимум. За следващата събота може би само една писта няма да работи. Също така ски зона Мечи чал също ще бъде отворена в събота и съвместният продукт, който сме интегрирали, ще заработи от събота. До четвъртък включително цената на лифт картата е 25 лева, а от петък нататък си влизаме в редовната цена от 5 лева, която също с големи усилия успяхме да задържим и тази година. Обща цена за двете ски зони", коментира Беляков.

Той обясни, че съвместната ски зона "Пампорово - Мечи чал" ще бъде завършена в следващите 2-3 години и ще се превърне в най-голямата такава на Балканите. "Всички тези стари писти, които допреди 4-5 години буквално бяха отписани от курорта, все едно не съществуват, те вече съществуват, във вида, в който трябва да бъдат. Обезпечение са с изкуствен сняг и могат да бъдат ползвани. Така че стойността на лифт картата тази година е изпълнена с много повече съдържание и това нещо ще бъде много видимо. Много трудни участъци, тесни участъци, дори ако ще да ги наречем и по-опасни участъци, тази година са напълно подобрени, преработени и шокът за хората ще бъде много голям, като видят какво сме направили. Относно ски зона Мечи чал също продължава развитието ѝ и очакваме в рамките на 2-3 години мастър плана, който имаме за там, да започне да се случва и може би в разстояние до 2-3 години очаквам ски зона мечи чал да придобие виза на ски зоната в Пампорово. И не само, че самият общ продукт ще бъде още по-привлекателен за хората, а двете ски зони ще започнат да си бъдат и конкуренция, при все че са един общ продукт. Това категорично ще бъде най-голямата ски зона в България и на Балканите", каза Беляков.

"Веднъж завинаги в нашите ски курорти трябва да се отървем от прокобата да бъдем евтини ски курорти. Няма как да бъдем евтини, не трябва да се хвалим наляво и надясно, че сме евтина дестинация, да печелим разни призови места, че сме евтини дестинации. Няма такова нещо като евтина ски дестинация. Аз не съм виждал никъде по света. Това, което виждаме в България, просто уравнението не излиза. Няма как да е евтина. Ако трябва да бъдем честни и точни, мисля, че положението е същото и в другите ски зони, за да излиза уравнението лифт картата трябва да е с поне 30-40 лева по-скъпа. А никой от нас не може да си позволи подобно нещо. Разберете, инвестициите са огромни. Само от пороя, който заваля в Пампорово в началото на декември, едно че отми пистите за 15 часа, второ, че щетите бяха за стотици хиляди левове. В крайна сметка, хората искат по-високи заплати, заплатите се вдигат главоломно в туристически сектор, хубаво е да го кажем, и това е за добро. Щом се вдигат заплатите, значи могат се вдигат и цените, значи тоя отрасъл се развива, няма нищо по-хубаво от това", допълни Беляков. /БГНЕС