Клинтън и Сандърс в здрав сблъсък преди гласуването в Ню Йорк

Дебатът се проведе пет дни преди първичните избори в Ню Йорк.
Дебатът се проведе пет дни преди първичните избори в Ню Йорк. / БГНЕС

Демократите Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс сe сблъскаха здраво в четвъртък вечерта във високорисков дебат. Това стана пет дни преди първичните избори в Ню Йорк. Клинтън се опитваше да докаже, че е най-квалифицирана да стане президент на САЩ, а Сандърс подложи това на съмнение.

Сенаторът от Върмонт каза още в самото начало, че на Клинтън "липсва начинът за вземане на решение, от който има нужда, за да бъде президентът, от който се нуждаем".

Той припомни, че Клинтън е гласувала за войната в Ирак, за катастрофалните търговски споразумения и осъди факта, че един от нейните политически комитети за действие, който финансира кампанията, е получил милиони долари от Уолстрийт.

"Нюйоркчани гласуваха два пъти за мен, за да бъда техен сенатор", отвърна Клинтън. "Президентът Обама имаше достатъчно доверие в моя начин за взимане на решение, за да ме помоли да му бъда държавен секретар", добави тя, преди да отбележи, че в скорошно интервю Сандърс е имал проблеми с "отговор на ключов въпрос "по една от основните цели на програмата си - демонтирането на големи банки - както и по външнополитически въпроси.

По време на дебата двамата демократи се сблъскаха в областта на икономиката, глобалното затопляне, шистовия газ, контрола върху лекото оръжие, минималната работна заплата, безплатния университет, желан от Сандърс, здравното осигуряване, външната политика.

Сандърс се подигра на връзките на Клинтън с Уолстрийт с настояването си да каже, че тя е била въвлечена в битка с големите банки, докато е сенатор.

"Преди или след това получихте големи суми, за да държите речи? Те трябва да са били много, много разстроени от това, което сте им казали", иронизира той.

По време на дебата двамата демократи се сблъскаха в областта на  икономиката, глобалното затопляне, шистовия газ, контрола върху лекото оръж
По време на дебата двамата демократи се сблъскаха в областта на икономиката, глобалното затопляне, шистовия газ, контрола върху лекото оръж / БГНЕС

Клинтън нападна Сандърс, че е против възможността жертвите да съдят производители на оръжие. Особено след като в четвъртък съдия постанови, че семействата на децата в училището в Санди Кук (Кънектикът), убити през 2012 г., имат право да съдят производителя на оръжието, с което действаше убиецът.

Увеличението на минималната работна заплата до 15 долара също ги противопостави. Клинтън заяви, че е готов да подпише закон в този смисъл. "Сигурен съм, че много хора са твърде изненадани да научат, че сте „за" увеличението, каза Сандърс.

По време на дебата в бившите корабостроителници на Бруклин, двете страни често се прекъсваха. Дебатът стана толкова напрегнат в един момент, че водещият от Си Ен Ен им каза, че ако викат, зрителите не могат да чуят нито единия, нито другия.

Това бе последната възможност за милионите избиратели в Ню Йорк да видят двамата един до друг преди първичните избори на 19 април.

Според социолозите Клинтън е средно 13,8 пункта пред сенатора от Върмонт в социологическите проучвания и иска голяма победа в щата, в който тя беше сенатор от 2001 до 2009 година.

Роденият в Бруклин Сандърс пък иска да вярва в инерцията, която получи в седем поредни победи първични избори след 22 март, и бе особено войнствен в четвъртък вечерта.

Залогът е голям - 291 делегати, включително 44 „суперделегати” от Демократическата партия. /БГНЕС, АФП