ФБР: 221 души са загинали в САЩ при стрелби

221 души са загинали в САЩ през 2016-2017 г. при стрелби на обществени места. Това се казва в доклад на ФБР.

В него се посочва, че при 50 случая на преднамерено използване на огнестрелно оръжие в 21 щата са ранени още 722 души. Сред загиналите ФБР не е включило самите стрелци. В тези цифри не се включват загиналите и ранените при стрелби с участието на банди и наркотърговци, както и инцидентите с невнимателно боравене на оръжие.

Най-голям брой жертви – 58 загинали и 489 ранени – има при стрелбата на 1 октомври в Лас Вегас. Тогава 64-годишният Стивън Падок откри огън от автомат от прозореца на хотел по събралите се на концерт край хотел Mandalay Bay, след което се самоуби. На второ място е инцидентът от 12 юни 2016 г., когато 29-годишният Омар Матин организира истинска касапница в клуб Florida Pulse в Орландо. Тогава загинаха 49 души, а 53 бяха ранени.

В доклада се отбелязва, че нападателите /общо 50 на брой/ са на различна възраст: от 14 до 66 години. 13 от тях са се самоубили на мястото на престъплението, или по-късно. 11 са застреляни от правоохранителните органи. 18 са арестувани от полицията други 8 са задържани от гражданите, които след това са ги предали на органите на реда.

По време на всички тези инциденти, които са се случвали в бизнес и търговски центрове, офиси, училища и университети, в църкви, клубове и болници, са загинали 13 служители на полицията.

Правото на придобиване и носене на огнестрелно оръжие е гарантирано на американците от втората поправка на Конституцията. През последните години властите правят опити за затегнат контрола на търговията с оръжия, но нямат успех. В момента на 326 милиона американци се падат над 300 милиона единици огнестрелно оръжие, което е два пъти повече, отколкото през 1968 г. /ТАСС