Сеул има информация за готвен нов ракетен тест на Пхенян

Пхенян може да готви нов ракетен тест в близко време, предупреждават от Сеул.
Пхенян може да готви нов ракетен тест в близко време, предупреждават от Сеул. / БГНЕС

Южна Корея е регистрирала признаци за готвен нов ракетен тест на Северна Корея, съобщиха от министерството на отбраната в Сеул, откъдето допълниха, че опитът може да включва междуконтинентална балистична ракета.

Властите заявиха, че знаци за готвеното от КНДР изпитание „последователно са били засичани след теста в неделя“, когато беше извършен ядрен опит с водородна бомба.

От Сеул обаче не уточниха кога може да се очаква новият опит.

В същото време от министерството съобщиха на парламентарен брифинг, че тестът е бил със сила от 50 килотона. Това означава, че взривът е повече от три пъти по-мощен от американската бомба, пусната над японския град Хирошима през 1945 г. в края на Втората световна война.

Също така взривът е бил и пет пъти по-силен от последния ядрен опит на Пхенян от септември миналата година.

Властите не потвърдиха дали става въпрос за водородна бомба, но посочиха, че е бил използван „ядрен материал“ за направата й.

В неделя Пхенян предизвика тревога с най-мощния си досега ядрен опит, след като заяви, че е провела успешен тест на водородна бомба, която би могла да бъде поставена на междуконтинентална балистична ракета.

В отговор на действията на КНДР Сеул и Вашингтон обсъждат възможността за разполагане на самолетоносачи на южнокорейска територия, съобщава агенция „Рьонхап“, позовавайки се на свои източници. Според тях Южна Корея планира и провеждането този месец на едностранни учения, които ще включват използването на крилати ракети Taurus клас „земя-въздух“.

Разполагането на повече средства за противоракетна отбрана беше потвърдено и от отбранителното министерство на Южна Корея, но не беше уточнено в какво точно ще се изразяват те.

Междувременно властите в Япония и Китай заявиха, че не са регистрирали радиация в атмосферата след ядрения тест на Пхенян, след като се появиха притеснения за възможно „изтичане“ на замърсяване по време на подземния опит.

Говорителят на японското правителство Йошихиде Суга заяви, че „нищо особено не е регистрирано от наблюдателните постове в страната“, нито от взетите проби на въздуха.

Подобно мнение изразиха и от китайското министерство на екологията, според което нивата на радиация край корейската граница са в нормата. /АФП, ТАСС