Форбс: Инициативата „Един пояс, един път“ е обречена на успех

Може да се каже, че инициативата „Един пояс, един път“ е серия не свързани помежду си, но въпреки това имащи отношение една към друга търгов
Може да се каже, че инициативата „Един пояс, един път“ е серия не свързани помежду си, но въпреки това имащи отношение една към друга търгов / БГНЕС

Изглежда, че инициативата „Един пояс, един път“ обхваща всичко, което засяга Китай, и в същото време, нищо. Това обаче не означава, че този проект е димна завеса, за отклоняването на вниманието.

Той наистина се осъществява на практика в заседателните зали, правителствените кабинети, в държавните предприятия по цял свят, в най-важните от гледна точка на логистичната стратегия места, а също така в особените икономически зони, създавани в десетки страни по света. Този проект ще се реализира, независимо от мнението на американския министър на отбраната, че „Един пояс, един път“ е нищо повече от един натруфен опит за диктуване на своите условия.

Контрол върху мрежите с инфраструктура

Пристанища, автомобилни и железопътни пътища, а също така логистични зони не са чак толкова привлекателни, но те са кръвоносната система на нашия свят. Това са артериите, по които от една точка до друга се транспортират стоки и хора. И първият етап от реализирането на инициативата „Един пояс, един път“ се състои в това да заяви своите претенции в тази област.

През последните пет години китайските компании започнаха да стопанисват 77 морски терминала в десетки страни по света. Те строят високоскоростни железопътни коридори по цяла Югоизточна Азия и могат да започнат тяхното строителство дори в Европа и Русия. Те финансират изграждането на шосета в Пакистан, строителството на мостове в Бангладеш, изграждането на електростанции в толкова много държави, че е невъзможно да бъдат изброени в тази статия. Те издигат нови градове и свободни икономически зони в Шри Ланка, Оман, Бирма, Малайзия и Абу Даби, строят множество петролопроводи и газопроводи в Централна Азия, Русия и Югоизточна Азия. Те са построили мрежа от преки железопътни транспортни съобщения от 35 линии, които съединяват индустриалните центрове на западен и централен Китай с европейските градове.

Създавайки цялата тази инфраструктура, Китай демонстрира своето огромно превъзходство над чуждестранните компании и държави при получаването на договори. Неговата стратегия е проста. Китай плаща повече. Но ние трябва да помним, че икономическите принципи не „Един пояс, един път“ ще изиграят своята роля не днес, а след 10, 20 или 50 години. Напълно очевидно е, че Китай инвестира средства в бъдещето, когато всички пътища ще минават през Пекин. И едва тогава ще може да се говори за печалби и загуби.

Си Цзинпин  възнамерява „да формира партньорство посредством диалог"
Си Цзинпин възнамерява „да формира партньорство посредством диалог" / БГНЕС

Развитие на нематериалната инфраструктура

Създавайки и развивайки материалната инфраструктура, Китай установява и укрепва дългосрочните политически отношения, които са в основана на инициативата „Един пояс, един път“. Най-големи успехи тази инициатива постига в създаването на така наречената нематериална инфраструктура, която съществува в сферата на политиката. Става дума за междуправителствените споразумения, търговските сделки, митническите съюзи и оказването на помощ.

Откакто в Китай започна епохата на Си Цзинпин, тази страна редовно сключва търговски договори с много страни по света, отделяйки особено внимание на тези държави, които се намират покрай концептуалния маршрут на „Един пояс, един път“. Официално Китай в момента работи върху 19 договора за свободна търговия, като 14 от тях вече са осъществяват на практика.

Си Цзинпин и неговото обкръжение дейно сключват митнически споразумения по цяла Евразия. Китай е подписал сделки с Тайван, Финландия, знаково споразумение с ЕС, а също така проект на споразумение с Великобритания. През миналата година Пекин се присъедини към Митническата конвенция за международен превоз на товари, в която участват над 70 държави. Това му позволи да ускори митническите процедури и по-ефективно да транспортира товари.

Успоредно с търговските договори и митническите споразумения Китай активно се включва в играта по оказването на помощ на други страни. Изследователската група по проблемите на международната помощ от Колежа Вилхелм и Мария е изготвила обширен анализ по тази тема и е направила следните изводи:

Изследването на групата AidData показва, че в света се е появил финансов гигант, отправящ предизвикателство дори на най-големите страни-донори. В периода от 2000 до 2014 г. Китай официално е предоставил финансиране на различни страни по света на стойност 354,4 милиарда долара. Това е много близко до този обем, който за същия период са отделили САЩ – 394,6 милиарда долара. В някои страни тези две държави изглеждат като конкуренти и Китай понякога посяга към американското лидерство, превръщайки се във водещ донор.

Тези изследователи са установили, че китайската практика на оказване на помощ не носи мошенически и неуправляем характер, както мнозина говорят за нея. Те обаче са открили една любопитна особеност, състояща се в това, че африканските държави, подкрепящи КНР в Организацията на обединените нации, получават награда под формата на съществено увеличаване на помощта.

Когато има пари

По същество Пекин финансира своите междуконтинентални проекти за грошове
По същество Пекин финансира своите междуконтинентални проекти за грошове / БГНЕС

В началото на годината враговете на Китай имаха възможността да се повеселят, когато се появи съобщението за съкращаването на валутните резерви на тази страна. Някои твърдяха, че Пекин е загубил над 1 трилион долара. Но по-скоро това е бил един малък неуспех, защото китайските резерви се увеличаваха шест месеца подред и днес достигат 3 трилиона долара, което е нещо съвсем обичайно за Китай. Този въпрос може да се разгледа и от друг ъгъл: Китай ежемесечно печели по 40-60 милиарда долара само от дисбаланса между вноса и износа и дори изглеждащите екстравагантни разходи за „Един пояс, един път“ не оказват съществено влияние върху крайните показатели на КНР. По същество Пекин финансира своите междуконтинентални проекти за грошове и колелата на тази инициатива няма да ръждясат още много дълго време.

Преодолявайки геополитическите разломи

Китай включва всичко по пътя си, преодолявайки геополитическите бариери и сприятелявайки се с държавите от двете страни на установените линии на конфликта. Китай обяви, че старата външна политика според принципа „който не е с нас, той е против нас“ е „остаряло геополитическо маневриране“. Той подчерта, че възнамерява „да формира партньорство посредством диалог, където няма място за конфронтация и където вместо съюзи ще съществува дружба“. Това са думите на Си Цзинпин. Китай успоредно развива отношение с Израел и Иран, с Азербайджан и Армения, с Русия и Украйна, с Пакистан и Индия /да се надяваме/, със Северна Корея и САЩ. При това той пресича всички граници и преодолява всякакви прегради.

Предимствата на тази политика са ясни. Теоретично, колкото повече държави са на масата на преговорите, толкова повече сделки и споразумения, повече геополитическо влияние и тежест, и по-малко бариери на пътя на търговията.

През последните пет години китайските компании започнаха да стопанисват 77 морски терминала
През последните пет години китайските компании започнаха да стопанисват 77 морски терминала / БГНЕС

Силата на двустранните отношения

Може да се каже, че инициативата „Един пояс, един път“ е серия не свързани помежду си, но въпреки това имащи отношение една към друга търговско-икономически и финансови сделки, които Китай сключва или с отделни страни, или с групи страни, или с политически блокове в Азия, Европа и Африка. В тези сделки няма обща подредена структура, няма протоколи за членство, няма морализаторски нравоучения, няма предварително установени стандарти, които участниците в инициативата трябва да спазват в унисон. Всяка страна или блок води преговорите, изхождайки от собствените си интереси, а сделката може да се структурира в съответствие с едни или други параметри. Когато нещо не върви както трябва, Китай може да води преговорите с участника в конфликта директно, без да създава ситуация, когато в опасност се оказва цялата многостранна система.

Изглежда, че Китай е осъзнал, че не всички страни са еднакви, не всички системи на държавно управление работят еднакво, не всички култури могат да бъдат поставени под един знаменател, установявайки строги стандарти и правила. Тази стратегия дава предимства на Китай над партньорите му, защото те, оказвайки се без подкрепата на съюз от страни, излизат на ринга срещу много по-силен, стремителен и икономически устойчив съперник.

На кратко казано „Един пояс, един път“ е построен по такъв начин, че работи на практика. /БГНЕС

------------

Уейд Шепард, „Форбс“.