Кризата в Македония се задълбочава, няма да има избори през април

Република Македония изпадна в още по-тежка политическа криза след като в петък пропаднаха преговорите с посредничеството на еврокомисаря по разширяване Йоханес Хан, предаде репортер на БГНЕС.

Четиримата политически лидери - премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Зоран Заев от СДСМ, Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи от ДПА не постигнаха съгласие за провеждането на предсрочни парламентарни избори на 24-ти април.

Груевски твръди, че само Заев е бил против провеждането на вота. "Заев може да съществува и да бъде актуален само в условия на криза", каза Груевски след 7-часовите преговори.

Зоран Заев е категорично против провеждането на изборите, ако в страната "няма свободни медии и не се изчисти избирателния списък". "Ще продължим борбата за създаване на условия за честни и демократични избори, за свободна и демократична Македония", се казва в съобщението, което разпространиха вчера от СДСМ.

Само един час по-късно ВМРО-ДПМНЕ публикува също съобщение, в което се казва, че "няма никакви пречки за провеждане на избори на 24-ти април"."Позицията на Йоханес Хан е кристално ясна и тази истина извади на бял свят страхът на СДСМ от изправянето му пред народа", се казва още в съобщението на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

В същото време местната телевизия Алсат-М съобщи, че от кабинета на Хан са им казали, че "четиримата политически лидери търсят нова дата за избори. "Политическите лидери потвърдиха споразумението от Пържино и това е най-важното за еворкомисаря Хан: постигане на напредък и прилагане на споразумението. Заедно с международните си партньори ще подкрепим всяко усилие за създаване на условия за честни избори съгласно демократичните стандарти", се казва в информацията от кабинета на Хан, изпратена до телевизията.

Македонският президент Георге Иванов призова четиримата политически лидери да изпълнят споразумението от месец юни в Пържино и да сложат край на политическата криза, която прекалено дълго продължава и измъчва страната. Според него бягството от изпълнението на споразумението застрашава и поставя под въпрос европейската и евроатлантическата перспектива за Република Македония.

Междувременно председателят на Държавната избирателна комисия Александър Чичаковски каза, че в страната чисто от технически аспект могат да проведат избори на 24-ти април, но до тази дата не може да бъде направена проверка на избирателните списъци. Според него за тази проверка са необходими най-малко 3-4 месеца.

Европейският посредник Питер Ванхауте вчера имаше среща с екипите на четирите политически партии. Разговорите обаче приключиха много бързо и самият посредник призна, че отношенията между преговорните екипи са много напрегнати.

"Очевидно е, че не трябва да държим на сроковете. Това, което е необходимо, е да се подсигурят условия за изчистване на избирателните списъци, за да има валидни избори", каза Ванхауте.

След последните събития в западната ни съседка е ясно, че политическата криза няма да приключи скоро и че на 24-ти април няма да се проведат предсрочни парламентарни избори. Много вероятно е те да се отложат за началото на есента. /БГНЕС