Румъния се надява на създаване на общ флот на НАТО в Черно море

Румънски войник взима участие в учение на НАТО в Черно море през 2015 година.
Румънски войник взима участие в учение на НАТО в Черно море през 2015 година. / БГНЕС

Румъния се надява на срещата на НАТО във Варшава през юли да бъде одобрена идеята за формиране на флот на Алианса в Черно море. Това заяви днес министърът на отбраната на северната ни съседка Михнеа Моток, цитиран от МИА.

По неговите думи, флотилията ще включва украински и грузински военни кораби, а е планирана и платформа за съвместни учения на ротационен принцип.

„Такава формула ще е отворена и за съюзниците, които не са черноморски страни, но постоянно участват във военните учения в Черно море или ползват пристанищата, най-вече САЩ”, заяви Моток.

Той допълни, че инициативата не е обсъждана с Русия, но действията не са насочени срещу никого.

„Имаме ограничени политически и военни контакти с Русия, но такива инициативи не са насочени срещу никого”, заяви Моток.

През февруари, ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг също потвърди, че алианса ще търси разширяване на присъствието си в Черно море.

По-късно същият месец главнокомандващият силите на северноатлантическия пакт в Европа ген. Филип Бридлав изрази позицията, че Русия "е избрала да стане враг" на САЩ и НАТО, а Черно море е станало бастион на нейната мощ. /БГНЕС