Турската армия пое контрола върху властта, правителството е арестувано

Турската армия пое контрола върху властта.
Турската армия пое контрола върху властта. / БГНЕС

Турски военни заявиха, че са завзели сградата на правителството, предаде телевизия Ен Ти Ви. Задържано е правителството на страната.

В същото време има съобщение, че президентът Реджеп Ердоган е в безопасност, той е със семейството си на почиВка в Мармарис. Очаква се всеки момент да направи изявление, но негов представител призова света да не остава страната. Началникът на Генщаба ген. Хулуси Акар и други генерали са взети за заложници.

Преди минути бе съобщено, че армията е поела контрола върху властта. Турски военни танкове са се разгърнали извън летище "Ататюрк" в Истанбул и са вече пред Генщаба на армията. Държавната телевизия е изключена.

Турски военни танкове са се разгърнали извън летище "Ататюрк в Истанбул". Танковете са вече пред Генщаба на армията. Държавната телевизия е изключена. Достъпът до интернет е силно затруднен, държавната телевизия е спряна.

По-късно Генщабът на Турция излезе с декларация, в която обяви, че ще върне демокрацията и върховенството на закона, предаде репортер на БГНЕС. Подчертава се, че армията е завзела властта и я контролира, защото главната цел е да се установи върховенството на закона, да се ликвидират причините за сринатата обществена сигурност. Всички международни споразумения и ангажименти с всички страни по света остават валидни, надяваме се да продължим нашите добри взаимоотношения, се посочва още в декларацията на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Турция.

В обръщение по Скайпа турският президент Реджеп Ердоган призова народа да излезе по улиците и „да спре беззаконието“. Той обеща организаторите на преврата да бъдат сурово наказани. В същото време хиляди привърженици на президента започнаха да излизат по улиците, в Истанбул и Анкара започват протести.

Турски изтребител F16 свали вертолет над Анкара, има жертви, предаде турската телевизия Ен-ти-ви. Вертолеттът бил на превратаджиите. Отделно се съобщава се също за 17 загинали полицаи при престрелки в Анкара.

Военните също така са открили огън срещу граждани в Истанбул, които по призива на Ердоган са излязли по улиците.

Междувременно председателят на парламента Исамил Кахраман призова парламента да се събере сутринта на извънредно заседание. „Няма да се откажем от демокрацията“, заяви той в специално изявление. /БГНЕС

По-късно губернаторът на Истанбул Васип Шахин съобщил, че опитът за военен преврат в града бе пресечен, а в Истанбул се прехвърлят допълнителни военни формирования.

Неговото изявление бе предаден по телевизия Ен-ти-ви. Шахин заяви, че при необходимост в града могат да бъдат въведени танкове.

В същото време служители на истанбулската полиция задържаха четирима военнослужещи, опитал се да извършат военен преврат, съобщи Анадолската агенция. По негови данни те се опитвали да завземат сградата на държавата телевизия ТРТ в града. Изданието уточнява и званието на единия от задържаните, който е полковник.

Командващият спецчастите на турската армия ген. Зекайи Аксакалъ съобщи пред телевизия Ен-ти-ви, че превратът е бил подкрепен от неголяма част от военните и скоро нещата ще бъдат върнати под контрол.

В същото време и в Истанбул, и в Анкара са излязли десетки хиляди хора. /БГНЕС, ТАСС

/АПФ, ТАСС