Йълдъръм: 208 загинали и 1491 са ранени при опита за преврат

В нощта на 16 юли група военни се опитаха неуспешно да свалят Ердоган от власт.
В нощта на 16 юли група военни се опитаха неуспешно да свалят Ердоган от власт. / БГНЕС

При опита за преврат в Турция са загинали 208 души, а 1491 си ранени. Това заяви премиерът на страната Бинали Йълдъръм.

[b]208 загинали, 7500 арестувани[/b]

„Най-малко 208 души са загинали, включително 60 полицаи, трима военнослужещи и 145 мирни граждани“, обяви той и добави, че тази цифра може да нарасне.

24 организатори са убити при опита за преврат в Турция, а 50 са ранени, каза още Бинали Йълдъръм.

7500 души са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат. Арестите продължават, заяви министър-председателят. „7543 заподозрени са задържани. Техният брой може да се промени. Сред тях има 100 полицаи, 6038 войници, 755 съдии и прокурори и 650 цивилни“, каза Йълдъръм, като допълни, че 316 от задържаните са в ареста. “По отношение на участниците в опита за преврат са заведени 2745 наказателни дела“, уточни още той.

[b]Смъртната присъда означава промяна в Конституцията[/b]

Въвеждането на смъртна присъда е възможно само след промяна на Конституцията на страната, заяви Бинали Йълдъръм. “Не можем да игнорираме исканията на нашия народ. Но за връщането на смъртното наказание е необходима промяна в Конституцията“, каза той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в неделя, че властите не могат да отлагат въвеждането на смъртната присъда за участниците в опита за военен преврат. „Не можем да игнорираме това искане“, подчерта държавният глава и уточни, че правителството ще обсъди този въпрос с опозицията.

Кери и Могерини отправиха призив към Турция за спазване на законността.
Кери и Могерини отправиха призив към Турция за спазване на законността. / БГНЕС

По-рано днес министърът на външните работи на ЕС Федерика Могерини обяви, че връщането на смъртното наказание ще означава край на преговорите на Турция за приемане в Евросъюза. Подобна позиция заявиха още в Берлин и Виена.

[b]Турция и САЩ спорят за съдбата на Гюлен[/b]

Турция може да преразгледа приятелските си отношения със САЩ, ако те не предадат ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който се смята за един от вдъхновителите на опита за държавен преврат. Това заяви турският министър-председател Бинали Йълдъръм.

„САЩ са наш приятел и стратегически партньор. Ние поддържаме с тях тесни отношения. Но аз им казах, че тук има глобална заплаха, опит да се свали законния режим. Тук няма никаква религия или религиозни ценности“, подчерта той.

Йълдъръм отбеляза, че ако Вашингтон, както и преди още иска доказателства за участието на Гюлен, тогава може да се преразгледа дружбата с тях.

По-рано днес държавният секретар Джон Кери заяви, че Турция трябва да представи доказателства, с които да подкрепи исканията си за екстрадирането на духовника Фетхуллах Гюлен. „Призовавам външния министър (на Турция – бел. ред.) да бъде сигурен, че каквито и официални документи или молба да ни изпратят, те ще изпратят доказателства, а не обвинения“, каза държавният секретар. „Ние искаме да видим действителни доказателства, които отговарят на стандартите за контрол, които съществуват в много държави, уважаващи системата на екстрадиране“, посочи още той. Кери заяви също, че Вашингтон и Брюксел призовават Турция да спазва върховенството на закона при справянето си с проваления опит за преврат и неговите организатори.

 Гюлен отрича да има нещо общо с опита за преврат.
Гюлен отрича да има нещо общо с опита за преврат. / БГНЕС

Турските власти са убедени, че вдъхновители на преврата са привържениците на опозиционното на президента Реджеп Ердоган движение „Хизмет“, което е свързано с Гюлен. Анкара го обвини за дестабилизиране на ситуацията в страната през лятото на 2013 г., както и в други опити за подкопаване на доверието към властта. През декември 2014 г. съдът в Истанбул издаде заповед за ареста на Гюлен по подозрение, че стои зад създаването на терористична организация, която иска да свали от власт управляващата Партия на справедливостта и развитието.

В нощта на 16 юли група метежници се опита да извърши военен преврат. Анкара и Истанбул се превърнаха в арена на противопоставяне между противниците и привържениците на Реджеп Ердоган. Турските власти обявиха, че пучът е потушен. /БГНЕС и ТАСС