Германия с мини План Маршал за Балканите

Външният министър Зигмар Габриел, бивш министър на икономиката, и канцлерът г-жа Ангела Меркел най-вероятно са "мозъците" на плана.
Външният министър Зигмар Габриел, бивш министър на икономиката, и канцлерът г-жа Ангела Меркел най-вероятно са "мозъците" на плана. / БГНЕС

Германското правителство има подготвен мини план Маршал за Балканите, който трябва да вдигне икономиките на региона и да бъде нещо като компенсация заради дългото чакане за членство в ЕС.

Това съобщи вестник „Вечерне новости“, позовавайки се на дипломатически източници. Предложението на Берлин ще бъде предоставено скоро на заседание на Европейския съвет, който ще трябва да го одобри и да създаде специален фонд за държавите от Западните Балкани.

Планът се нарича „Берлин плюс“, а парите за неговата реализация трябва да дойдат от Европейската икономическа зона (ЕЕА), в която влизат всички страни-членки, плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, както и от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕFТА), в която освен споменатите държави влизат и Швейцария. Сумите още не са уточнени, защото първо трябва да се проведат донорски акции, но обхватът на проекта предполага, че тези суми ще бъдат значителни.

Идеята е за няколко години регионът да дръпне в своето икономическо развитие. С парите за него ще може да бъдат създавани и нови фирми.

Както пише „Вечерне новости“, една от целите е в Западните Балкани да се изгради мрежа от инфраструктури връзки като магистрали, които да свържат Сърбия с Босна и Херцеговина или Белград и Тирана през Прищина.

Важна причина за „Берлин плюс“ да бъде намалено политическото напрежение в региона. Западните Балкани имат голямо значение за Германия от гледна тока на сигурността, казва се в съобщението на вестника. /БГНЕС