Груевски готви "античния" Димовски за наследник, Заев очаква силна опозиция

 Димовски лично ръководеше блокадата на македонския парламент в началото на тази година.
Димовски лично ръководеше блокадата на македонския парламент в началото на тази година. / БГНЕС

Само три дни след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че възнамерява да се оттегли от лидерския пост в партията стана ясно, че формацията ще проведе извънреден конгрес на 23-ти декември. Информацията бе официално потвърдена от местната телевизия "Сител".

Груевски е начело на ВМРО-ДПМНЕ 15 години. Той бе избран на този пост по време на конгреса в Охрид, с пряката намеса на Любчо Георгиевски, в чийто кабинет Груевски заемаше ключови позиции.

В централата на ВМРО-ДПМНЕ най-често се споменава името на Илия Димовски като вероятен наследник на Груевски. Димовски е сред най-доверените лица в Изпълнителния комитет на сегашния ръководител. Той бе и сред най-ярките защитници на вече спряния проект "Скопие 2014" и на политиката на т.нар. "антиквизация на Македония".

37-годишният Илия Димовски лично ръководеше и блокадата на македонския парламент в началото на тази година. Чрез процедурни хватки той правеше всичко възможно за блокирането на избора на ново правителство на Република Македония, което доведе до ескалация в страната и погрома на парламента на 27-ми април по време на "Кървавия четвъртък". Тогава бяха пребити над 100 души, включително и сегашния премиер Зоран Заев.

"В имотния лист на Илия Димовски няма нищо, което да се води на негово име. Там е записано, че неговите родители притежават жилища в Охрид и Велес, както и къща в Согле и земя в Чашка и Согле", писа неотдавна местното издание "емагазин". "Управлява "Мерцедес", притежава акции, но не казва от къде", се казваше още в информацията. Димовски се сочи и като автор на всички скандални декларации на митрополит Агатангел, който получи над 11 млн. евро облигации по време на управлението на Груевски. В църковните имоти, които са под контрола на Агатангел, неговият брат има свинеферма.

На 1-ви декември в интервю за скопското интернет-издание “Куриер“ Груевски обяви, че ще подаде оставка пред органите на партията и се надява, че това ще помогне да се урегулира сегашната политическа ситуация. "Вечерта след първия тур на изборите /местните избори от октомври месец тази година, бел.ред./ ясно заявих, че лидерът на партията носи най-голяма отговорност... Независимо какъв ще е резултатът от анализа на изборите, дори и ако е такъв, че обективно моята вина е малка или дори ако се установи, че нямам обективна вина за загубата, аз ще подам оставка пред органите на партията“, каза тогава Груевски.

Македонският премиер и лидер на управляващата Социалдемократическа партия /СДСМ/ Зоран Заев отказа да коментира евентуалните промени във ВМРО-ДПМНЕ. "Това са вътрешни процеси, които членовете на партията, заедно с ръководните органи и структурите на партията ще определят, така както за тях е най-добре", каза Заев, цитиран от държавната агенция МИА. Според него "една силна опозиция ще направи властта по-отговорна, по-прозрачна, по-почтена и с повече гражданска отговорност". /БГНЕС