Гръцки граничари откриха огън по турски боен вертолет

Гръцки граничари са открили предупредителен огън при приближаването на турски вертолет към гръцкия остров Ро в източната част на Егейско море. Това съобщава вестник „Катимерини“.

Вертолетът е напуснал зоната след предупреждението от страна на Гърция. Премиерът на страната Алексис Ципрас е информиран за инцидента.

През последните месеци напрежението в отношенията между Турция и Гърция се усилва, по-конкретно, заради инцидентите в близост до необитаемия остров Имия в Егейско море. През януари ВМС на Турция не позволиха на гръцки катер на бреговата охрана и патрулен кораб да се доближат до гръцкия остров, който Анкара смята за турски. През февруари в района на същия остров турски патрулен катер преднамерено удари гръцки, след която се върна в турски води.

На 1 март гръцките военнослужещи Димитрис Куклатзис и Ангелос Митретодис, патрулиращи по границата с Турция, заради лошите климатични условия без да забележат преминаха границата. Тя бяха задържани от турски власти. Анкара обвини граничарите в шпионаж. /ТАСС