Основна тема на срещата - преодоляване на различията по повод референдума
Основна тема на срещата - преодоляване на различията по повод референдума / БГНЕС
Заев на среща с партийни лидери за подготовка на референдума

Премиерът Зоран Заев покани на среща днес в 18 часа в Клуба на депутатите лидерите на политическите партии с повече от един депутат в парламента. Очаква се на срещата да бъде обсъдено преодоляването на различията с опозицията около подготовката на референдума за Договора с Гърция, който трябва да се проведе през есента.

Поканени на срещата са лидерите на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, на ДСИ Али Ахмети, лидерите на двете крила на Беса Билал Касами и Африм Гаши, на ДОМ Лиляна Поповска, на ДПА Мендух Тачи, на Алианс за албанците Зиядин Села на ЛДП Горан Милевски, на НСДП Тито Петковски и на СПМ Любисав Иванов - Дзинго.

За лидерът на опозицията Мицкоски все още няма официално потвърждение от партията. Присъствието си на срещата са потвърдили Ахмети от ДСИ Петковски от НСДП, който на срещата ще участва с Горан Мисовски, вицепрезидент и депутат от тази партия, част от коалицията на СДСМ, Поповска от ДОМ, която ще дойде с депутатката Мая Морачанин ...

Това е първата лидерската среща, която се провежда в такъв състав т.е. да бъдат поканени и лидери на партии, които имат повече от един депутат в парламента.

Премиерът Заев насрочи лидерската среща, след като бе посочено, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще блокира процеса за избор на членове на Държавната избирателна комисия (ДИК), която трябва да организира референдума за Договора за името с Гърция. Правителството вчера предложи, а парламентът гласува необходимостта от приемане на Избирателен кодекс. С него се предвижда състава на ДИК да се гласува с 61 гласа, а се заличава параграф 3 от член 27 - Комисията по въпросите за изборите да не разглежда предложението. Измененията окончателно трябва да бъдат приети след заседание на Комисията по европейските въпроси, за която нейният президент Артан Груби каза, че все още не се знае кога ще бъде насрочено. Въпреки това, правителството и парламента оставиха пространство промените в избирателния кодекс да не бъдат приети, ако се постигне компромис с опозицията на днешната лидерска среща.

Премиерът Зоран Заев на вчерашната пресконференция с еврокомисаря Йоханес Хан в Скопие обяви, че лидерската среща ще бъде за преодоляване на различията с опозицията около подготовката за референдума, който предстои в Република Македония. /БГНЕС/МИА