Американски военни спасили главатари на „Ислямска държава“

С подобни хеликоптери са били изведени главатарите на ИД от сирийския град Маядин.
С подобни хеликоптери са били изведени главатарите на ИД от сирийския град Маядин. / БГНЕС

Американски вертолети изведоха чуждестранни командири на „Ислямска държава“ (ИД) две седмици преди операцията на сирийска армия за освобождаването на града.

Това разкриха местни жители пред руската агенция РИА-Новости.

Операцията на правителствените сили започна в началото на октомври, градът бе освободен за две седмици.

„Отначало американската военна авиация извърши маневра в района Ар Рахба недалеч от Меядина, в съседството с фермата Хайдар. След това нанесе удар, ние се опитахме да се скрием и видяхме няколко американски вертолети. На земята, в градините на Хайдар, бяха чуждестранни командири на ИД заедно с техния щаб. Вертолетите ги изведоха извън пределите на Меядина", разказа местният овчар Мохаммад Авад ал Хусейн. Той добави, че е виждал вертолети и в селището Умм ал Айн.

„Американска авиация... тначало шум от нея, след това мощен авиоудар в Бакрас и съседни села. След това дойдоха вертолети и взеха главатарите на ИД, след това авиоударите спряха“, сподели 79-годишният овчар. Той каза, че е служил в сирийската армия и може да разпознае американската авиация.

Дружи жители разказаха пред РИА-Новости, че са видели как автомобили са превозвали отначало двама чуждестранни главатари на ИД от Меядина с техните семейства в щаба на групировката в Градините на Хайдар в Ар Рахбе. След това дошли вертолети и ги отвели в неизвестна посока.

През септември военно-дипломатически източник посочи пред РИА Новости, че през август американската авиация евакуира над 20 главатари и техни приближени от ИД от района на Дейр ез Зор в северната част на Сирия. Тогава антитерористичната коалиция отрече тези съобщения. /РИА-Новости