Нова среща Путин-Кисинджър

Кисинджър и Путин са се срещали над 10 пъти.
Кисинджър и Путин са се срещали над 10 пъти. / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин в резиденцията си Ново Огарьово бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, съобщи президентският говорител Дмитрий Песков.

"Тази беседа е продължение на стария приятелски диалог на президента Путин с Хенри Кисинджър, те постоянно общуват помежду си, използват всяка възможност да си поговорят", заяви говорителят, съобщавайки за срещата. „Путин много държи на тази възможност за обсъждане на текущите въпроси от световната политика, за размяна на мнения по положението в света и перспективите за развитие“, подчерта Песков.

Срещите Путин-Кисинджър са над 10. Когато през 2013 г. прие Кисинджър, руският президент заяви, че в Русия винаги с голямо внимание следят оценките на Кисинджър за политическото положение в света, тогава той Кисиндъжр „световен политик“.

92-годишният Кисинджър е бил съветник на президента по националната сигурност и ръководител на американската дипломация. Той бе инициатор на политиката на разведряване между САЩ и СССР, а през 1973 г. бе удостоен с Нобелова награда за мир. /ТАСС