Оланд: Терористичната мрежа зад атентатите в Брюксел и Париж е почти унищожена

Постигнахме резултати, заловихме терористите, каза Оланд.
Постигнахме резултати, заловихме терористите, каза Оланд. / БГНЕС

Джихадистката терористична мрежа, която стои зад атентатите в Париж и Брюксел, „е в процес на унищожение“, но други такива мрежи остават. Това предупреди френският президент Франсоа Оланд.

„Ние постигнахме резултати в залавянето на терористите. И в Брюксел, и в Париж сме осъществили редица арести, но знаем, че има и други мрежи“, заяви още държавният глава.

„Въпреки че тази, която е отговорна за атаките в Париж и Брюксел, е в процес на унищожение... все още има сериозна заплаха“, допълни той.

В четвъртък френската полиция задържа 34-годишния Реда Крикет в Париж по обвинения в планиране на терористично нападение и връзки с Абделхамид Абауд – един от предполагаемите лидери на терористичните нападения от 13 ноември във френската столица.

По-рано днес трима души бяха задържани в Брюксел по обвинения във връзки с осуетения готвен атентат на Крикет, посочиха от белгийската прокуратура.

„Нашата първа цел е Сирия. Не трябва да забравяме и Ирак. Не забравяме и въпроса с бежанците. Искаме да сме сигурни, че правата за убежище се спазват изцяло и в същото време (искаме да сме сигурни), че можем да контролираме нашите външни граници“, допълни Оланд. /АФП