Австрия: Трябва да затворим границите от България до Унгария, границата с Турция не се пази

Проверка на положението по сухопътната ни граница с Турция.
Проверка на положението по сухопътната ни граница с Турция. / БГНЕС

Искаме да затворим границите между България и Унгария, защото по Балканския маршрут продължават да пристигат твърде много хора. Това каза австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил и съобщи, че вече се изработва план за действие.

Доскоцил поясни, че неговата страна възнамерява заедно с няколко средно - и източноевропейски държави като Полша, Унгария, България и Чехия да вземе допълнителни мерки за укрепване на граничния контрол. За тази цел до края на април ще бъде изработен план за действие. Вече е ясно обаче, че изброените държави искат да затворят границите между България и Унгария, казва Доскоцил и добавя: „Там (в България - бел.ред.) все още почти безпрепятствено се прехвърлят хора от Турция”.

Точно преди една година беше затворен така нареченият Балкански маршрут, в резултат от което числеността на бежанците в балканските страни и в Средна Европа рязко намаля. Днес обаче Доскоцил смята, че все още много бежанци и мигранти минават през тези граници. „Балканският маршрут не е затворен”, казва той пред „Билдцайтунг”. „Ако сравняваме положението с 2015 година, ние, разбира се, можем да се поздравим с успех, защото беше прекратено безконтролното придвижване”, обяснява министърът, но добавя, че не е постигнато нищо повече от това.

Доскоцил подчертава, че 2015 е била кризисна година и поради това не бива да се взима като единица мярка: „Ако сравним с годините преди това, става ясно, че средният брой (бежанци и мигранти - бел.ред.) днес е доста по-висок и върви към удвояване”, казва министърът и посочва, че от 2007 до 2013 в Австрия ежегодно са подавани средно по около 14 400 молби за политическо убежище. Днес обаче тази бройка е доста по-висока, отбелязва Доскоцил и се позовава на статистиката: въпреки затварянето на Балканския маршрут преди година, през 2016 в Австрия са влезли 42 000 бежанци, като 36 000 от тях са подали молба за убежище. Само през първите пет седмици от тази година в страната са регистрирани 3000 новопристигнали и 2000 молби за убежище, а 75% от тези мигранти са дошли именно по Балканския маршрут.

Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил на границата със Словения.
Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил на границата със Словения. / БГНЕС

Словенското правителство също предупреждава за надигаща се нова бежанска вълна на Балканите. „По Балканския маршрут отново има огромен бежански натиск”, казва Бостян Шефич, заместник-министър на вътрешните работи, който отговаря за граничния контрол и бежанците. Според него "изобщо не може да се твърди, че целият този маршрут е затворен. Там все още се движат прекалено много хора”.

Заместник-министърът твърди, че в няколко страни на Балканите продължава да има висока концентрация на мигранти. Шефич припомня, че само в Гърция са заклещени 60 000 бежанци, а в Турция - два милиона и половина. „И почти всички искат да дойдат в ЕС”, предупреждава Шефич.

Според него ЕС ще се изправи пред огромно предизвикателство, ако се появят „проблеми около прилагането на споразумението с Турция за бежанците”. Към списъка Шефич изрично добавя Сърбия и България, където, според него, имало много чакащи бежанци. В момента времето още е такова, че много от тези хора се въздържат да продължат пътя си на запад, но положението ще се промени, когато дойде пролетта, посочва заместник-министърът. /БГНЕС