Италиански топ полицай: Глобализацията ликвидира „Коза ностра”

Сицилианската мафия „Коза ностра” никога няма да се възстанови след смъртта на последния кръстник Тото Риина, но решаващият удар й беше нанесен от глобализацията, казва в публикувано днес интервю в „Куотидяно национале” и „Темпо” генерал Марио Мори, началник на полицията в Палермо, участвал в ареста на Риина през 1993.

„Мафията на Риина, която днес може да наречем старата мафия Корлеоне (градче в Сицилия), умря. Победиха я глобализацията културните промени, съвременният живот. Светът премина от омертата към Фейсбук, от „пицини” (шифровани бележки на босовете) към Туитър”, каза топ полицаят.

Той смята, че мафията ще продължи да съществува, но под формата на традиционни престъпни групировки. „Тези групировки ще присъстват на терен, но най-вероятно вече няма да има истинско регионално ръководство, мафиотски купол. Това ще отслаби мафията”, посочва генерал Мори.

Тото Риина, който излежаваше 26 доживотни присъди за десетки убийства, включително тези на съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино, почина рано в петък на 87 години в затворническата болница в Парма.

Той беше смятан за последния „бос на босовете”.

Според някои специалисти, сега вътре в сицилианската мафия може да започне война за лидерство. За неин формален ръководител се смята Матео Месина Денаро, който е най-издирваният престъпник в Италия.

Италианският министър на вътрешните работи Марко Минити казва в публикувано също днес интервю за в. „Република”, че „днес главният двигател на мафията е международната търговия с наркотици”.

Вътрешният министър призова да не се допуска организираната престъпност да повлияе върху резултатите от изборите. „Всички политически сили, участващи в изборите, трябва да се задължат да не търсят и да отказват купени гласове, предлагани от мафията”, каза Минини.

Опитите за уличаване на водещи италиански политици за връзки с мафията включваха бившите премиери Джулио Андреоти и Силвио Берлускони.

Тези обвинения не бяха доказани в съда, а присъди получиха само техни помощници, като близкия до Берлускони бивш сенатор Марчело дел Утри. /ТАСС