"Форбс": Си Цзинпин, Путин и Тръмп - тримата най-влиятелни в света

Путин, Тръмп и Си на форума на АСЕАН във Виетнам.
Путин, Тръмп и Си на форума на АСЕАН във Виетнам. / БГНЕС

Лидерите на Китай, Русия и САЩ заеха първите три места в класацията на "Форбс" за най-влиятелните хора в света. 75-те души, включени нея, "определят хода на световните събития", пише списанието.

За пръв път първото място се заема от президента на КНР Си Цзинпин, който, както отбелязва "Форбс", след провелия се през март партиен конгрес е "постигнал промяна на Конституцията и е разширил своето влияние".

На второ място е руският президент Владимир Путин. "Той заема първите места в списъка в течение на 4 години, което е безпрецедентно. Путин е начело на Русия от май 2000 г. и през тази година беше преизбран на поста президент за четвърти път, спечелвайки на изборите 77% от гласовете. Това е най-значителната победа на кандидат за изборен пост от краха на СССР", отбелязва "Форбс".

Година след встъпването си в длъжност американският президент Доналд Тръмп се оказа на трето място в рейтинга на най-влиятелните личности в света. "Тръмп беше съпътстван от ограничен успех в прокарването на своята програма в Конгреса, където мнозинството принадлежи на неговата партия", пише "Форбс". "Той е разследван и не може да загърби скандалите свързани с личния му живот и бизнес, но въпреки това Тръмп ръководи страната с най-силна икономика и армия в света", добавя изданието.

В първата десетка влизат още канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на "Амазон" Джеф Безос, папа Франциск, основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бен Салман, индийският премиер Нарендра Моди и основателят на "Гугъл" Лари Пейдж.

При съставянето на класацията на най-влиятелните хора в света са се отчитали 4 параметри: влиянието върху големи маси хора; БВП на страната, която ръководи този лидер или размерите на финансовите ресурси, които контролира; влиянието върху събитията в различни сфери на живота и активното използване на властта от дадената личност. "През тази година съставянето на класацията на най-влиятелните става в период, когато в света се случват значителни промени. Тази класация отразява оценката кой от тях ще има влияние върху събитията от предстоящата година", подчертава "Форбс", която съставя рейтинга от 2009 г. насам. /ТАСС