Учени: Честотата на потопите се е увеличила с 500% последните 20 години

Така изглежда югоизточния испански град Ла  Алберка, наводнен от проливни дъждове изсипали се тези дни.
Така изглежда югоизточния испански град Ла Алберка, наводнен от проливни дъждове изсипали се тези дни. / БГНЕС

Климатичните промени са причина за мощните наводнения в САЩ, необичайно топлата зима във Великобритания и най-големите жеги в Русия през 2015 година.

Това заявяват климатолози, публикували свой доклад в списание Bulletin of the American Meteorological Society.

Над 100 климатолози анализираха 25 природни явления, станали миналата година.

„Антропогенното изменение на климата увеличава риска от пожари с 34-60 процента. Честотата на наводненията последните две десетилетия се увеличи с 500 процента, което също е свързано с глобалното затопляне. Подобни наводнения са нещо обичайно заради повишеното ниво на моретата“, твърди Стефания Ъринг от Администрацията за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA).

Миналогодишните извънредно мощни аномалии като проливните дъждове и изключителната жега в Русия и Южна Азия, потопите през есента и пролетта в Англия и САЩ са нещо като климатичното оръжие на природата.

Върху нея влияят теченията в морето, движението на ветровете във въздуха и на водата по земната повърхност,

Климатолозите са установили ефекта на пеперудата, който се прояви най-силно в Централна Европа и на Балканите, където през лятото на 2015 година господстваше необичайно силна жега заради нарушенията в посоката на ветровете от субтропиците. В САЩ повишените температури, а също смяната на движението на ветровете и усилването на Ел Ниньо доведоха до там, че в някои дни на есента и пролетта дъждовете покриха до 29% от територията на страната.

Потопи и проливни дъждове заляха Южна Каролина, Тексас, както и щати от централната част на страната. Там площта на дъждовете достигаше 35-47% от щатската територия.

Във Флорида проблемът се задълбочава и от това, че повишената температура на морета и топенето на ледовете на полюсите води до наводняване на крайбрежието в момент на необичайно силни приливи заради приближаването на Луната и Земята. По тази причина през септември 2015 година цялото крайбрежие на Маями се озова под половинметров слой морска вода. Климатичните промени повишиха морското равнище в тази точка от крайбрежието на Америка с 10 сантиметра, защото течението Гълфстрийм започна да се движи по-бавно и започна да пренася по-малко вода от обичайното.

В същото време в други региони като щатите Калифорния и Вашингтон ставаше обратното. Валежите рядко намаляха и днес тези щати са застрашени от суша. Честотата на подобни суши през последните 20 години се увеличи няколко пъти заради разширяване на гнездата на циркулацията на ветровете в атмосферата и тяхното придвижване на север, което според учените пак е свързано с климатичните промени. /РИА-Новости