Оригиналният Брекзит: Как преди 450 000 години британските острови се отделят от Европа

Преди да започне „първият Брекзит“ Европа е била свързана с Великобритания от масивен мост, който се е простирал до днешна Франция.
Преди да започне „първият Брекзит“ Европа е била свързана с Великобритания от масивен мост, който се е простирал до днешна Франция. / БГНЕС

Въпреки че политическата раздяла на Лондон от Европейския съюз е една от основните теми на новините през последната година, първото отделяне на Великобритания от Европа започва много преди появата на Тереза Мей, още преди 450 000 години.

Преди да започне „първият Брекзит“ континентът е бил свързан с Великобритания с масивен мост, който се е простирал до днешна Франция. Това е било така докато ледени водопади и наводнения не са унищожили тази сухопътна връзка, се казва в ново проучване на британски, белгийски и френски учени.

„Случайна серия от геологични събития създават условията Великобритания да се превърне в остров“, казва проф. Санджев Гупта от „Импириъл колидж“ в Лондон, който е съавтор на изследването. „Ако не са били тези събития, историята на Великобритания би била напълно различна“, допълва той, цитиран от британския в. „Гардиън“.

Проучването, дело на Гупта и неговите колеги, обединява няколко стари теории и предишни научни трудове на морското дъно на Ламанша заедно с нови карти на подводния терен. „Това наистина ни разкрива детайлите на това как е станала тази раздяла“, посочва още Гупта.

Получените данни разкриват впечатляваща история. Тя започва преди 450 000 години, когато Великобритания е свързана с Франция от каменист мост, дълъг около 32 км. Отвъд него се е простирало голямо езеро, което по всяка вероятност е било покрито с лед, който се е простирал на цялата територия на днешно Северно море. Предполага се, че самият Ламанш е бил сух, с изключение на няколко малки реки.

В резултат на разтапянето на ледовете отвъд моста, свързващ британските острови с Европа, водата го е заляла.

В подкрепа на тази теория идва откриването на големи вдлъбнатини в морското дъно. „Открихме тези големи дупки, вдлъбнатини, ерозирали в земята под протока Па дьо Кале и вярваме, че най-доброто обяснение за тях е, че са били гигантски басейни – формирани основно от водопади“, посочва Гупта.

По думите му тези дупки са с размери до 140 метра дълбочина и до 4 км в диаметър. И макар те да са открити преди десетилетия по времето на строежа на тунела под Ламанша, налагайки и неговото изместване, сега за първи път има доказателства, че те се дължат на падаща върху земята вода.

Ерозията на моста е довела до неговото частично разкъсване и освобождаването на вода.

Това обаче не е всичко. За отделянето на британските острови е допринесло и голямо наводнение преди около 160 000 години, за което свидетелства огромна долина, издълбана в морското дъно. Този път, според Гупта, водата по всяка вероятност е дошла от езера, намиращи се още по-северно.

Тези две събития са отворили протока Па дьо Кале, въпреки че Великобритания е станала напълно остров преди около 125 000 години, когато морското равнище се е покачило вследствие на затоплянето на климата. /БГНЕС