Биолози "очовечиха" свински органи

Американски генетици представиха първите "хуманизирани" прасета, чиято ДНК е напълно изчистена от ретровируси, опасни за човека, така че техните органи може да бъдат трансплантирани в тялото на пациенти.

За постижението пише в статия, публикувана в списание Science.

"Органите на свинете са подобни на човешките им аналози по размер и принцип на функциониране, и те могат да се отглеждат в големи количества за трансплантация Сега това не се прави по две причини: Поради несъвместимост на прасетата и хората на ниво имунна система и възможността за заразяване на хората с ретровируси, съдържащи се в ДНК на животното", пишат Джордж Чърч и от Харвардския университет (САЩ) и колегите му.

Екипът на Чърч успял да отдели от генома на прасетата всички 62 версии на PERV-ретровируси, които са се "окопали" и закрепили в генома на свинете милиони години назад във времето. В резултат клетките им започват хиляди пъти по-малко да предават PERV при присаждането им в човешката тъкан, отколкото преди. Това, както посочва Чърч, ги прави много по-безопасни за хората и по-малко забележими за имунната система.

Имплантирайки оцелели ембриони в утробата на сурогатни майки, учените са получили три дузини здрави прасенца, чиито органи са напълно изчистени от PERV и са подходящи за имплантиране в човешко тяло с потисната имунна система. По-нататъшни експерименти с тези свине, както се надява Чърч и неговият екип, ще помогнат да се разбере как може да се изключат гените, свързани с несъвместима имунна система, както и да се защитят органите на свинете от отхвърляне след трансплантация. /БГНЕС