„Лошата генетика“ е причина за разводите и семейните проблеми

Двойките, чиито родители са имали няколко брака, най-често повтарят техния опит.
Двойките, чиито родители са имали няколко брака, най-често повтарят техния опит. / БГНЕС

Учени от САЩ и Швеция установиха, че причина за разводите и проблемите в семейния живот най-често е „лошата генетика“.

Специалистите анализираха статистиката на разводите в Швеция и стигнаха до извода, че младоженците, чиито родители са имали няколко брака, най-често повтарят техния опит. Вината за това не е във възпитанието и домашната атмосфера, а в генетичната предразположеност. Това се посочва в съобщението за изследването, публикувано на сайта на Университета на общността на Вирджиния.

Учените проучиха брачните записи и дневници на анкетираните, взети от приюти, и стигнаха до извода, че изследваните лица повтарят историята на отношенията на биологичните родители. При това опитът на приемното семейство не оказва съществено влияние върху честота на раздели с партньорите.

„Убедително доказахме, че генетичните фактори в значителна степен определят склонността към развод, която се предава от поколение на поколение“, заяви една от авторките на проучването Джесика Салватор.

Изследователите се надяват, че проучването на проблема на генетично равнище, а също анализът на „семейното досие“ ще спомогне в бъдеще да се намали количеството на нещастните бракове. /РИА-Новости